Doktor Piják: Žasnem, ako Krajčí podceňuje riziká spojené s vakcínou AstraZeneca
10 | 02 | 2021 I editor01hd
Známy lekár Michal Piják v statuse na sociálnej sieti poukazuje na to, že minister zdravotníctva Marek Krajčí podceňuje riziká spojené s použitím vakcíny spoločnosti AstraZeneca pri juhoafrickom variante ochorenia Covid-19.

Doktor Piják sa odvoláva na malý klinický výskum, z ktorého vplýva, že použitie očkovacej látky AstraZeneca pri miernom a stredne závažnom priebehu juhoafrického variantu ochorenia môže mať ďalekosiahle následky.

Vzhľadom na tieto zistenia považuje Piják za alarmujúce, že minister zdravotníctva Marek Krajčí bezdôvodne upokojuje verejnosť a očkovaciu stratégiu zatiaľ nemení. AstraZeneca sa má pritom podávať prioritne učiteľom do 55 rokov. Verejnosť upokojuje aj infektológ Pavol Jarčuška, ktorý tvrdí, že juhoafrický variant vírusu u nás nebol zaznamenaný.

"Spomínaná štúdia zahŕňala údaje asi 2 000 ľudí. Väčšina z týchto účastníkov bola mladá a zdravá, čo je inak typické pre výrobcov vakcín, aby sa neodhalili nežiaduce účinky u rizikových osôb. Vyhlásenie vydané Oxfordskou univerzitou vo Veľkej Británii a University of Witwatersrand v Johannesburgu v Juhoafrickej republike vysvetľuje: V tejto štúdii nebolo možné vyhodnotiť ochranu pred stredne ťažkým ochorením, hospitalizáciou alebo smrťou, pretože cieľová populácia mala také nízke riziko,“ píše doktor.

Najstaršia Európanka prekonala ochorenie COVID-19. Nebála sa o seba ale o druhých
10 | 02 | 2021 | Ivan Mihale


"Žasnem nad tým, odkiaľ berú títo ľudia takú istotu. Prečo sa neurobili aj u nás také promptné opatrenia ako v Británii? To chcú čakať, kým sa tento variant rozšíri aj v SR? Toto riziko je opodstatnené, pretože veľa našich občanov navštevuje Britániu a na výsledky cezhraničných testov sa nedá jednoznačne spoliehať. Okrem Británie veľa našich občanov navštevuje aj Juhoafrickú republiku. Zhodou okolností aj ja mám jednu takú pacientku v abmulancii a z tých horných desaťtisíc mnohí chodia v zimných mesiacoch do teplých krajín, vrátane afrických, kde môže byť tento variant rozšírený, aby si zapoľovali na divú zver alebo doplnili zásoby vitamínu D," uviedol v statuse doktor Piják.



Doktor Piják sfúkol Visolajského: Tvrdenie o znížení úmrtnosti očkovaním o 43 percent je zavádzaním
19 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová