Šok v Nitre: V nemocnici leží pacient so zatiaľ nepotvrdeným typom covidovej infekcie
09 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Taká obávaná a nebezpečná juhoafrická mutácia koronavírusu je zrejme už aj na Slovensku. V Nitre leží pacient, ktorý mal byť v Afrike.


V nitrianskej nemocnici je hospitalizovaný pacient so zatiaľ nepotvrdeným typom koronavírusovej infekcie. Jeho diagnostika síce stále pokračuje, ale muž bol údajne v Afrike, informuje o tom portál mynitra.sme.sk.
Pacient bol v Afrike, personál nemocnice má zo zatiaľ neznámeho vírusu obavu

Fakultná nemocnica v Nitre dnes potvrdila „vysoké percento britskej mutácie Covid 19 vo vyšetrených vzorkách“, ale podľa neoficiálnej informácie je možné, že sa už objavila aj juhoafrická mutácia. „Niekoľko dní tu máme pacienta, ktorý bol v Afrike a má ťažkú formu koronavírusu, máme obavy,“ tvrdí pre noviny zdroj z nemocnice. „Diagnostika u uvedeného pacienta, ktorý je momentálne hospitalizovaný na infekčnej klinike, stále pokračuje, pričom sa toho času nevieme vyjadriť k typu covidovej infekcie,“ skonštatovala Tatiana Kubinec, hovorkyňa nemocnice, pričom zdravotný stav pacienta nekomentovala.

Juhoafrická mutácia môže podľa predbežných výskumov reagovať slabšie na vakcínu. V Nitre bolo v pondelok hospitalizovaných 124 ľudí s covidom, z toho 12 je na umelej pľúcnej ventilácii. V januári zomrelo v nitrianskej nemocnici na covid 268 pacientov. Britská mutácia spôsobila, že školy v Nitrianskom okrese zatiaľ zostávajú zatvorené, pretože neobnoviť ich prevádzku odporučil v piatok Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre. Podľa odborníkov sú mutácie koronavírusu nákazlivejšie ako pôvodná verzia.

"Sme v ohrození! Juhoafrická mutácia má oveľa vyššiu smrtnosť," varuje Čekan
Vedec Pavol Čekan varuje pred ešte horšou mutáciou z koronavírusu z Brazílie. Zomiera na ňu viac ľudí! píše portál 1.pluska.sk. Sme v ohrození! varuje. Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Michal Filek