Ruský stíhač piatej generácie SU - 57 je najnovšie schopný pokračovať v boji aj po vyradení pilota (video)
09 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Cieľom leteckých súbojov bolo vždy zasiahnuť pilota bojového stroja tak, že prestal byť schopným ho ovládať. V prípade stíhačov piatej generácie SU - 57 takáto taktika nestačí. Lietadlo môže pokračovať v plnení úloh aj po "strate" pilota. 


Nové bojové lietadlo Su-57E už prilákalo pozornosť mnohých zahraničných odborníkov a potenciálnych kupcov. Podľa New Horizons je totiž stíhačka vybavená multifunkčnými indikátormi schopnými reagovať na  veľké množstvo informácií o taktickej situácii a ovplyvňovať fungovanie leteckých systémov. Informáciu zaznamenal portál vpk.name.

Viacúčelová stíhačka 5. generácie Su-57 najnovšie dostala kokpit s maximálnym stupňom automatizácie procesov. Su-57 tak dosiahol maximálnu autonómnosť pilotáže a bojového použitia, vďaka čomu sa vývojárom podarilo vytvoriť jednomiestnu multifunkčnú a do istej miery za určitých okolností aj bezpilotnú (prípadne z iného stroja riadenú) stíhačku. Má byť napríklad schopná pilota po ťažkom zranení samostatne dopraviť uprostred boja naspäť na základňu.



Podľa Nikitu Dorofejeva, vedúceho oddelenia vývoja kokpitu Suchoj Design Bureau spoločnosti Suchoj, je  automatizácia, integrácia informácií a intelektuálna podpora určujúcou požiadavkou na ergonómiu kokpitu moderného stíhača. "Teoreticky sa za určitej situácie pilot nemusí po vzlete a do času pristátia vôbec venovať pilotovaniu, ale iba vyhľadávaniu a útoku na ciele. Navyše, tento proces je tiež dostatočne automatizovaný," zdôraznil. Inak povedané, stíhač SU - 57 má schopnosť "vysekať sa" z chúlostivej situácie aj bez zásahu pilota do jeho ovládania.

Podľa časopisu New Horizons je stíhačka vybavená multifunkčnými elektronickými systémami, schopnými poskytnúť pilotovi veľké množstvo informácií o taktickej situácii a fungovaní systémov lietadla. Má implementovanú inteligentnú podpornú technológiu, ktorá pomáha pilotovi vykonávať zadané úlohy. Stíhačka Su-57 je momentálne považovaná odborníkmi za najpokročilejšie viacúčelové bojové lietadlo.

Americkí experti neverili svojim očiam pri sledovaní letovej ukážky ruského SU-57 (VIDEO)
“To video naozaj stojí za to pozrieť si” - tvrdia aj odborní armádni novinári v USA. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Ivan Brožík