Borrell navrhne EÚ, aby na Rusko uvalila sankcie
09 | 02 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v utorok vyhlásil, že navrhne, aby EÚ prijala sankcie voči Kremľu. Podľa agentúry AFP to uviedol vo svojom prejave v Európskom parlamente (EP).


Borrell na zasadnutí EP, kde poslancov informoval o svojej návšteve v Rusku, ktorá sa konala v dňoch 4. - 6. februára, uviedol, že o ďalšom postupe budú rozhodovať členské štáty EÚ a medzi navrhovanými opatreniami môžu byť aj sankcie. Spresnil, že pripraví konkrétne návrhy, pričom využije svoje právo na legislatívnu iniciatívu.

Európska únia bude o možnosti nových sankcií voči Rusku a prípadných ďalších opatreniach rokovať na stretnutí ministrov zahraničných vecí 22. februára a na marcovom summite hláv štátov a vlád EÚ.

Agentúra AFP pripomenula, že mnoho východoeurópskych krajín žiada, aby boli voči Rusku prijaté represívne opatrenia v súvislosti s vzatím do väzby a odsúdením kritika Kremľa Alexeja Navaľného i vzhľadom na brutálny zásah polície proti účastníkom akcií na Navaľného podporu. Už pred Borrellovým odchodom do Moskvy viacero štátov žiadalo, aby tam v tejto situácii necestoval.

Borrell v utorok vo svojom prejave k europoslancom povedal, že Rusko nespĺňa očakávania EÚ týkajúce sa demokracie a medzi Bruselom a Moskvou sa vyvinula vzájomná nedôvera.

Rusko vytvára systém strategického nejadrového odstrašovania - trúfa si v zárodku zlikvidovať akokoľvek rozsiahly útok NATO
Koncepcia využitia vzdušných síl Ruskej federácie v rámci jednotného systému prieskumu a boja počas hrozby narušenia územnej zvrchovanosti možnými operáciami NATO v ich rôznych podobách odkazuje najnovšie na systém strategického nejadrového... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


"Rusko nenaplnilo očakávania týkajúce sa nastolenia modernej demokracie," uviedol Borrell s tým, že medzi EÚ a Ruskom panuje "hlboká frustrácia a rastúca nedôvera". Nedávna návšteva v Rusku ho jeho obáv nezbavila, skôr naopak, posilnila ich. "Jedna vec bola jasná: na ruskej strane nie je záujem viesť konštruktívnu diskusiu, pokiaľ sa budeme zaoberať ľudskými právami a politickou slobodou," dodal.

Podľa jeho slov nevidel ochotu Moskvy zlepšiť vzťahy s EÚ. "Pokiaľ ide o vzťahy s Ruskom, sme teraz na križovatke," konštatoval Borrell a zdôraznil, že EÚ musí teraz prijať historicky dôležité rozhodnutie: Buď sa usilovať o spoluprácu s Ruskom, alebo ísť do konfrontácie.

Bezprostredne po svojej návšteve v Moskve Borrell vyhlásil, že EÚ a Ruská federácia sa od seba vzďaľujú čoraz viac.

WHO a jej partneri vyzvali na obozretnosť pri odmietaní vakcíny od AstraZenecy
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a jej partneri v rámci globálnej iniciatívy COVAX v pondelok vyzvali na obozretnosť pri odmietaní či spochybňovaní účinnosti vakcíny proti novému koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Trvajú totiž na tom,... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Borrell je za svoju cestu do Moskvy a jej výsledky ostro kritizovaný. Skupina 81 poslancov Európskeho parlamentu ho v otvorenom liste vyzvala, aby odstúpil. Jeho návštevu v Moskve označili za "ponižujúcu" a tvrdia, že vážne poškodila dobré meno Európskej únie.

List podpísalo 81 europoslancov z viacerých členských krajín a viacerých politických frakcií EP, vrátane troch slovenských zákonodarcov z frakcie európskych ľudovcov (EPP) - Vladimíra Bilčíka (Spolu), Miriam Lexmann a Ivana Štefanca (obaja KDH).

V otvorenom liste sa ďalej uvádza, že šéfka EK by mala prijať opatrenia, ak Borrell zo svojej funkcie neodstúpi.

Len krátko po spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom Moskva oznámila, že vyhosťuje troch diplomatov z členských krajín EÚ za ich podporu demonštrácií v prospech Navaľného.

Vzťahy EÚ s Moskvou sú v útlme od chvíle, keď Kremeľ v roku 2014 anektoval ukrajinský polostrov Krym a poskytuje podporu proruským separatistom na východe Ukrajiny. Kauza Navaľného tieto vzťahy zhoršila ešte viac.

Virologička Soňa Peková: Mala som pravdu, toto je úplne nový vírus. Ten z jari zmizol
MUDr. Soňu Pekovú politici, aj niektorí vedci verejne pranierovali za jej vyjadrenia. Tvrdia, že je konšpirátorka a že sa mýlila, pretože na jar predpovedala, že vírus korony zmizne do leta. Ona si však stojí za svojím a tvrdí, že zimné mutácie už... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Petra Demková