Vyšetrovateľ aj prokurátor vám pokojne nechajú ukradnúť dom nad hlavou, ak nebojujete ako lev
08 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Za nezaplatené splátky za mobilný telefón exekúcia domu? Aj to je u nás možné a bežný človek si ani nepípne. Hoci - nejde dokonca ani o jeho mobil.


Stalo by sa, ak by sa majiteľ domu nebránil zubami-nechtami. O prípade píše portál 1pluska.sk.

"Exekuovaný je majiteľom predajne s poľovníckymi potrebami. Jeho bývalá žena (s dlhom na účte za mobil) je policajtka. Za jej nedoplatok vo výške 9 tisíc eur si exekútor trúfol na nový dom jej manžela. Nepomohlo trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, podanie na prokuratúru, ani to, že sa majiteľ domu so sťažnosťou obrátil na Slovenskú komoru exekútorov (SKE)." Popisuje citovaný web podstatu prípadu.

"Vyšetrovateľ zo zabezpečených dôkazov konštatoval, že nie je dôvod na začatie trestného stíhania. Dozorujúci prokurátor preskúmal sťažnosť oznamovateľa ako aj na vec sa vzťahujúci spisový materiál a sťažnosť zamietol ako nedôvodnú,” informovala prešovská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 1pluska.sk ďalej pokračuje v tom, ako sa ubrániť.

Majiteľ domu sa rozhodol, "že vyskúša ešte jednu zásadnú vec a poslal na Ministerstvo spravodlivosti žiadosť o preverenie postupu SKE. A čuduj sa svete, prišla mu odpoveď, v akú už ani nedúfal."

Súd hodnotí postup exekútora v prípade Naftogazu ako zákonný
Okresný súd (OS) Bratislava II neeviduje sťažnosti proti osobe súdneho exekútora v prípade exekvovania plynu ukrajinskej firmy Naftogaz. Zároveň postup a konanie súdneho exekútora v tomto konaní hodnotí ako zákonné. Konštatuje to predsedníčka súdu... Čítať ďalej
18 | 11 | 2019 | TASR


“Exekútor pred začatím exekúcie predajom nehnuteľnosti dostatočne nezisťoval, či povinná nemá dostatok iného majetku, z ktorého by bolo možné nárok uspokojiť, čím porušil ustanovenie Exekučného poriadku,” napísal generálny riaditeľ sekcie dohľadu Martin Butko Hanákovi v odpovedi. A dodal, že na základe uvedeného MS dospelo k záveru, že komora exekútorov pri prešetrovaní sťažnosti nedostatočne zistila skutočný stav veci a ministerstvo považuje jeho sťažnosť za opodstatnenú. “Podľa názoru ministerstva vyššie uvedené pochybenie pri výkone exekučnej činnosti napĺňa znaky disciplinárneho previnenia exekútora,” uzavrel Butko záležitosť s tým, že ministerke odporučia podať návrh na začatie disciplinárneho konania proti exekútorovi."

Podľa 1pluska.sk je zaujímavé aj to, " že dlžníčka prišla k exekútorovi bez predvolania ešte vlani v júli, pred vydaním upovedomenia o spôsobe exekúcie. Nie je jasné, odkiaľ tušila, že práve tento exekútor má na starosti jej záležitosť. Sľúbila splácať dlh po 50 eur a oznámila mu, že na súde je vedené konanie vo veci vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Exekútor od nej nežiadal, aký majetok vlastní, čísla účtov ani to, kde pracuje."

FOTO: Koniec exekútorov? Slovák prináša unikátnu službu!
25 | 10 | 2019 | Magda Danková