Vláda sa podľa europoslankyne Nicholsonovej vykašľala na miliardu eur. Prepásla termíny
08 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Slovensko z Európskeho fondu regionálneho rozvoja nevyčerpalo miliardu eur, ktorá bola naprogramovaná ešte v predchádzajúcom rozpočtovom období.


 

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej, europoslankyne za SaS a predsedníčky Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci za to môže súčasná vláda, reprodukuje jej vyjadrenia z tlačovej besedy portál ekonomika.pravda.sk. Tieto financie sa údajne dali presunúť do Európskeho sociálneho fondu, v súčasnosti to však už nie je možné.

„Ako zodpovedná vláda by sme sa mali vysporiadať s tým, čo v špajze máme. Teda s peniazmi z predchádzajúceho rozpočtového obdobia,“ povedala Nicholsonová. Tieto peniaze sme pritom mohli podľa nej využiť na podporu ľudí, ktorí prišli pre pandémiu koronavírusu o prácu, na podporu kurzarbeitu, na podporu schém pomoci či na odmeny pracovníkov, ktorí bojovali voči pandémii v prvej línii. Dnes to už však možné nie je, pretože realokácia prostriedkov z fondu bola možná len do konca minulého roka.

Podľa Nicholsonovej sme v čerpaní eurofondov na tom veľmi žalostne najmä chybou predošlej vlády a sme na chvoste členských krajín EÚ i medzi krajín Vyšehradskej štvorky. Za neminutú miliardu eur však môže súčasná garnitúra. „Európska komisia dvakrát intervenovala u slovenskej vlády, aby peniaze presunula tam, kde ich potrebujeme,“ hovorí Nicholsonová. Zároveň vyzvala vládu, ako aj samosprávy, aby sa spoločnými silami pokúsili zachrániť zvyšné štyri miliardy eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, ktoré sa však už presúvať do iného fondu nedajú. Píše portál ekonomika.pravda.sk.

Ďuriš Nicholsonová v liste Matovičovi: Ľudia sa začínajú báť rozhodnutí ich vlastnej vlády viac ako Covidu
„Igor, ľudia sa začínajú báť viac ako Covidu rozhodnutí ich vlastnej vlády. Je potrebné so zodpovednosťou štátnika načrieť na dno vlastných schopností a napraviť vlastné chyby,“ píše Lucia Ďuriš Nicholsonová v liste premiérovi Matovičovi. Podľa... Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Petra Demková