Rakúsko:  Koniec tvrdého lockdownu a masívne zintenzívnenie kontrol na hraniciach
08 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

So zmierňovaním koronových opatrení sa v Rakúsku súčasne zavádzajú oddnes podstatne prísnejšie hraničné kontroly so všetkými susednými krajinami, píšu Nachrichten für Südtirol.


Rakúsko pristupuje od začiatku týždňa k masívnemu zintenzívneniu kontrol na svojich hraniciach s Nemeckom, Talianskom (vrátane Južného Tirolska) a Švajčiarskom. Podľa rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera (ÖVP) sa cestovanie redukuje na absolútne minimum a súčasne by sa malo lepšie monitorovať  dodržiavanie korónových opatrení.


Na hraniciach so Slovenskom, Českom, Maďarskom a Slovinskom už boli zavedené fixné hraničné kontroly. Naopak v Nemecku, Taliansku, Švajčiarsku a Lichtenštajnsku sa doposiaľ vykonávali len náhodné kontroly.


Nemecko ostro kritizovalo zmierňovanie opatrení v Rakúsku


Cez víkend Nemecko ostro kritizovalo zmiernenie korónových opatrení v Rakúsku a trvalo na sprísnení hraničných kontrol. Prísnejšie pravidlá pre vstup do krajiny platia od stredy. Registrácia sa vzťahuje aj na pendlerov, ktorí sa navyše musia pravidelne podrobovať testovaniu na koronavírus. Všetci ostatní cestujúci musia popri povinnej registrácii a karanténe mať aj negatívny výsledok na COVID-19.


V pondelok súčasne v Rakúsku končí tvrdí lockdown, ktorý sa v krajine zaviedol krátko po Vianociach na utlmenie pandémie, a dochádza k zmierňovaniu opatrení v rôznych oblastiach každodenného života, informujú Nachrichten für Südtirol.