Briti a Američania investovali do vakcín 7-krát viac
08 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V USA a Veľkej Británii sa očkuje proti koronavírusu závratnou rýchlosťou. V USA bolo zaočkovaných 106,4 z 1 000 obyvateľov, vo Veľkej Británii je to dokonca 161,9. V Nemecku naopak vakcínu dostalo iba 35,9 z 1 000 obyvateľov. Tajomstvo dvoch anglicky hovoriacich krajín tkvie v tom, že na očkovanie sa včas pripravili, - píše nemecký Bild.


Pred tým, ako sa vôbec vedelo, či budú vakcíny proti koronavírusu účinné, vynaložila Veľká Británia v tomto smere približne 28 eur na jedného obyvateľa. USA v tom istom čase investovali okolo 27 eur na obyvateľa. A koľko dala EÚ? Len niečo okolo 4 eur na jedného Európana!


Spojené kráľovstvo vyčlenilo celkovo asi 1,9 miliardy eur. Európska únia rozpočtovala na vakcíny približne 1,8 miliárd eur, ale pre 448 miliónov Európanov. Pre porovnanie: Britov je len 66,65 milióna. USA vynaložili takmer 11 miliárd dolárov (asi 9 miliárd eur).


Údaje poskytla Airfinity, spoločnosť zaoberajúca sa analýzou dát. Informácie o štúdii priniesli britské noviny „Daily Mail“.


Kolektívna imunita v Európskej únii sa dosiahne o tri mesiace neskôr než v Británii


„Airfinity“ tiež vypočítala, kedy by sa kolektívna imunita mohla dosiahnuť vo Veľkej Británii, USA a Nemecku. Predpokladá pritom 75-percentnú zaočkovanosť populácie.


Výsledok je obzvlášť frustrujúci pre Európanov: Británia by kolektívnu imunitu mohla dosiahnuť už 14.  júla, Spojené štáty americké 9. augusta. Európska únia si bude musieť podľa prepočtov spoločnosti „Airfinity“ počkať až do 21. októbra!


Štúdia, ktorú zverejnil aj britský „Guardian“,  vychádza z dohody o dodávkach vakcín. Zahŕňa už aj posledné oneskorenia v dodávkach, uzatvára nemecký Bild.