Zastavme korupciu: Lipšic bude ťažko presviedčať verejnosť o nezávislosti
07 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Daniela Lipšica zvolili poslanci za nového špeciálneho prokurátora. Proti bola celá opozícia, no nesúhlas s jeho menom vyjadril aj Jozefo Pročko z OĽaNO aj nadácia Zastavme korupciu, ktorá v minulosti nadbiehala súčasným stranám vládnej koalície.


O funkciu špeciálneho prokurátora sa uchádzali štyria kandidáti, no iba Daniel Lipšic bol neprokurátorom. Napriek tomu ho koalícia podporila 79 hlasmi. Proti Lipšicovi sa však ozvala nielen opozícia, ale dokonca i niektorí vládni poslanci, informuje portál cas.sk.

Politik Lipšic bol ministrom vnútra a spravodlivosti, navyše je veľmi úzko spätý s najsilnejšou vládnou stranou. Premiér Matovič od neho očakáva nezávislosť, o jeho čestných úmysloch nepochybuje.

Na zasadaní klubu OĽaNO údajne diskutovali o kandidátoch štyri a pol hodiny a rozhodovali sa medzi Lipšicom a prokurátorom Petrom Kyselom.

Blaha: Lipšic, ktorý zahýbal žene so Zsuzsovou, nemôže byť špeciálny prokurátor
Poslanec Smeru Ľuboš Blaha mal v parlamente zásadný prejav v rozprave k voľbe špeciálneho prokurátora. Daniela Lipšica označil za človeka, ktorý nie je hodný byť ani vrátnikom na roľníckom družstve. Blaha video svojho prejavu zverejnil na sociálnej... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Na veľký konflikt záujmov v prípade Lipšica upozorňovali aj mimovládne organizácie. Nadácia Zastavme korupciu je toho názoru, že pre Lipšica bude ťažké presvedčiť verejnosť o nezávislosti. „Najmä pre jeho politickú minulosť, podozrenia, že zmeny zákona mu boli šité na mieru, jeho bezpečnostnú previerku či pre útoky predošlej vlády, ktorých nominanti sú vyšetrovaní a väznení," uvádza nadácia.

Transparency International zase  tvrdí, že zvolenie Lipšica  garantuje, že špeciálna prokuratúra bude permanentne politizovaná.

S Lipšicom nie je stotožnený ani koaličný poslanec a bývalý zabávač Jozef Pročko z OĽaNO. „Nezúčastnil som sa hlasovania. Nesúhlasil som s politikom Ficom, keď kandidoval na ústavného sudcu, a nesúhlasím s politikom Lipšicom, keď kandiduje na špeciálneho prokurátora. Chcem veriť, že Daniel Lipšic nezneužije svoju moc,“ povedal.

Pochybnosti o Lipšicovej nezávislosti má aj mimovládna organizácia VIA Iuris
Mimovládna organizácia Via Iuris má pochybnosti o nezávislosti Daniela Lipšica, ktorého poslanci Národnej rady zvolili za nového špeciálneho prokurátora . Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik