Lavrov naložil šéfovi diplomacie EÚ Borrellovi: Ste nedôveryhodný partner
07 | 02 | 2021 I editor01hd
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov si podal šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella. Vyčítal mu zasahovanie západných krajín do vnútorných záležitostí Ruska, násilie v krajinách EÚ proti demonštrantom a neúctivý vzťah Nemecka a ďalších krajín k Moskve, informuje portál HS.

V súvislosti s blogerom Alexejom Navaľným minister Lavrov dôrazne upozornil na neprípustnosť arogantného postoja Nemecka, Francúzska a Švédska v komunikácii s ruskými úradmi, ktorým odmietajú predložiť relevantnú dokumentáciu ohľadne údajnej otravy blogera. Odpovede na oficiálne žiadosti v štýle „veď vy aj tak všetko viete“ sú jemne povedané neúctivé, vypočul si od Lavrova Borrell.

Lavrov oznámil, že Rusko v súčasnosti nepovažuje EÚ za spoľahlivého partnera. Borrell tvrdil, že aktuálne žiadna krajina EÚ neiniciovala uvalenie nových sankcií voči Rusku kvôli kauze blogera Navaľného. Lavrov odpovedal, že Moskva si už privykla na nelegitímne sankcie EÚ a diskusie na túto tému považuje za vnútornú záležitosť EÚ.

Putinove dýky - Kindžaly, ktoré na ceste k cieľu nepoznajú prekážky (video)
Ruský prezident nariadil prezbrojenie Migov - 31 (Foxhoundov) na smrtiace rakety Kh-47M2 Kindžal. Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Vzhľadom na porušenie Viedenskej konvencie o diplomatických stykoch musela Moskva v priebehu Borrellovej návštevy vyhostiť z Ruska troch diplomatov z Nemecka, Švédska a Poľska, ktorí si pomýlili prácu s otvoreným provokovaním hostiteľskej krajiny tým, že sa osobne zapojili do nezákonných zhromaždení v uliciach Moskvy a Sankt Peterburgu.

Ruská strana upozornila Josepa Borrella na nečinnosť EÚ v súvislosti s prenasledovaním a šikanovaním novinárov v Lotyšsku, ktoré je členskou krajinou EÚ. Borrell musel čeliť aj otázke ohľadom zákazu vysielania troch ukrajinských televíznych kanálov. Otázky ruských novinárov na túto tému ponechal bez odpovede.

Vyhýbavým spôsobom reagoval aj na video dokumentáciu násilia polície proti demonštrantom vo Francúzsku, Holandsku a v ďalších krajinách EÚ. Borrell sa pokúsil bagatelizovať tieto fakty tvrdením, že k podobným excesom nedochádza iba v Rusku, ale aj v iných krajinách.

Lavrov ho preto upozornil, že toto porovnávanie je absolútne neprimerané, keďže ruské poriadkové sily sa v žiadnom prípade neuchyľujú k podobnej brutalite, akú predvádzajú bezpečnostné zložky vo Francúzsku, Holandsku, nehovoriac o USA, kde došlo k usmrteniu viacerých osôb priamo na pôde amerického Kongresu.

Pred stretnutím s Pompeom si Putin skontroloval MiG-31 s hypersonickou raketou Kindžal (VIDEO)
Tesne predtým, ako sa v utorok ruský prezident Vladimír Putin stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom, zastavil sa v Astrachanskej oblasti, aby si osobne prezrel niektoré z najpôsobivejších moderných leteckých zbraní v... Čítať ďalej
14 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič