Blaha: Slovensko v indexe demokracie predbehli aj Kolumbia, Malajzia či Trinidad a Tobago
07 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Úroveň demokracie v tej ktorej krajine vyjadruje Svetový index demokracie. Prepad Slovenska v ňom zaujal poslanca Smeru Ľuboša Blahu, ktorý to skritizoval v statuse na sociálnej sieti.


Za demokraciu bojovali Česi aj Slováci v roku 1989, no zdá sa, že až tak veľmi sme si nepolepšili. Podľa poslanca za Smer-SD Ľuboša Blahu sme klesli vo svetovom indexe demokracie o päť priečok, na 47. miesto. Pred nami sú dokonca aj také štáty ako Kolumbia, Malajzia či Trinidad a Tobago.
Aj v zahraničí vidia, že na Slovensku vláda nedodržiava demokratické normy

Svetový index demokracie každoročne vydáva britský neoliberálny časopis The Economist. Podľa Blahu sa Slovensko kvôli Matovičovej vláde prepadlo o päť priečok nižšie.

„Predbehli nás také úchvatné demokracie ako Kolumbia, Malajzia či Trinidad a Tobago. Len podotýkam, že v Kolumbii politiku ovládajú narko kartely, v horách bojujú revolucionári a v uličkách Bogoty vás kedykoľvek prepadnú a dopichajú mladé gangy. Ale aj Kolumbia je na tom z hľadiska demokracie lepšie než Slovensko na čele s Matovičom. Živijó!“ píše Blaha, podľa ktorého je toto pre Matovičovu vládu neuveriteľná hanba.



„Keď v roku 2016 končila štvorročná vláda Smeru, Slovensko bolo na 42. mieste, v roku 2019 to bolo takisto 42. miesto a teraz po takmer roku vlády Igora Matoviča je to - podržte sa - 47. miesto. Tlieskame!“ dodáva sarkasticky Blaha.

„Viete, kde sme zaznamenali rekordný prepad? V tom, ako Matovič riadi krajinu. Sú to kritériá – fungovanie vlády a občianske slobody. Presne tie kritériá, kvôli ktorým Slováci trpia. Tie, ktoré Matovičovi celý rok vyčítame. A vraj sme preto všetci múdrosráči. Už aj v zahraničí vidia, že na Slovensku je vláda, ktorá funguje príšerne a nedodržiava demokratické normy. Už aj v zahraničí vidia, že vláda oberá ľudí o slobodu, čo ohrozuje demokraciu na Slovensku,“ konštatuje Blaha.

Ak niekto na Slovensku ničí demokraciu, je to koalícia zložená z OĽaNO, SaS, Sme rodiny a Za ľudí, tvrdí poslanec. "Šach-mat. Matovičova vláda nefunguje a ohrozuje slobodu. Toto je vysvedčenie, ktoré dali slovenskej vláde v zahraničí. Gratulujeme!“ uzatvára Blaha.

„Matovič zo seba robí idiota po celom svete,“ perlí Blaha na adresu premiéra
Premiér Matovič sa po návšteve Francúzska opäť poriadne zviditeľnil. A nielen to, ale pobúril aj našu opozíciu. Samozrejme, aj poslanec Ľuboš Blaha, spoločne s mnohými ďalšími, mu to na sociálnej sieti dal jasne na vedomie. Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.