Radačovský: Ak sa Navaľnyj stane symbolom protiruských sankcií, zničíme ho ako politika
06 | 02 | 2021 I sefredaktor


"Pokiaľ sa Navaľnyj stane symbolom sankcií voči Ruskej federácii, symbolom nedostavania plynovodu Nordstream, tak vyvoláme takú nenávisť občanov Ruska voči nemu, že ho navždy ako opozičného politika zničíme," upriamuje Miroslav Radačovský pozornosť na prípad Alexeja Navaľného, ktorého súd odsúdil na nepodmienečný trest kvôli porušeniu podmienky odkladu trestu, čo na Západe vyvolalo vlnu výziev na ďalšie protiruské sankcie.



Nezávislý slovenský europoslanec upozorňuje, že moskovský súd svojho času odsúdil Navaľného nie za politický ale majetkový trestný čin, uložil mu trest a tento mu podmienečne odložil na skúšobnú dobu v trvaní asi tri roky a tiež mu uložil v pravidelných mesačných intervaloch hlásiť sa u úradníka súdu. Pokiaľ si Navaľnyj podmienky podmienečného odkladu výkonu trestu neplnil, súd alebo sudca vydal príkaz na zatknutie a skúmal, či Navaľnyj porušil podmienky podmienečného odkladu trestu alebo nie. Je to štandardný postup súdu, podobný nášmu právnemu systému, upozorňuje Radačovský.



"Podľa názoru politikov USA a EÚ a, žiaľbohu, aj niektorých europoslancov, takémuto postupu súdu mal zabrániť Kremeľ, ba dokonca Putin, a keďže tak neurobil, hrozíme Ruskej federácii sankciami. "Podľa tejto zaujímavej logiky mal Putin poslať za sudcom svojho tajomníka alebo prísť sám, možno aj s úplatkom a prinútiť sudcu, aby rozhodol v prospech Navaľného, pretože si to želá EÚ, USA. Dosť ťažko si viem predstaviť, aby akékoľvek protiprávne konanie bolo zastavené voči komukoľvek len preto, že je opozičný politik," zdôrazňuje bývalý sudca.






"Všetci zdravo rozmýšľajúci ľudia majú určite záujem na tom, aby Ruská federácia spĺňala atribúty právneho štátu a aby v Rusku fungovali tak opoziční ako aj vládni politici, vrátane pána Navaľného. A rovnako strategicky by mali uvažovať aj politici, uzatvára M.Radačovský.