Pochybnosti o Lipšicovej nezávislosti má aj mimovládna organizácia VIA Iuris
06 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Mimovládna organizácia Via Iuris má pochybnosti o nezávislosti  Daniela Lipšica, ktorého poslanci Národnej rady zvolili za nového špeciálneho prokurátora .


Daniel Lipšic je ako špeciálny prokurátor neprijateľný pre opozíciu, výhrady voči jeho osobe má však aj mimovládna (a provládna) organizácia Via Iuris. Tá má pochybnosti, či bude vykonávať svoju funkciu nezávisle od svojej politickej a advokátskej minulosti, uvádza portál cas.sk.
Je otázne, ako vyrieši konflikt záujmov v kauzách, kde je advokát a rieši ich ÚŠP

Via Iuris zastáva názor, že Lipšic „určite disponuje odbornosťou a odvahou, ktoré sú nevyhnutné pre výkon tejto funkcie. Preukázal to aj počas niekoľkohodinového vypočutia pred ústavnoprávnym výborom, keď čelil naozaj tvrdým a nepríjemným otázkam“, zároveň ale deklaruje, že vo svojom verejnom vypočutí nepresvedčil o svojej nezávislosti od politických predstaviteľov. 

„Rovnako je otázne, ako vyrieši svoj konflikt záujmov v kauzách, v ktorých vystupuje ako advokát a ktoré zároveň rieši Úrad špeciálnej prokuratúry,“ uviedla hovorkyňa Via Iuris Katarína Žitniaková, ktorá zároveň vyhlásila, že úlohou špeciálneho prokurátora je kontrolovať výkon funkcie všetkých prokurátorov ÚŠP a v tomto ho nemôže zastúpiť ani jeho zástupca, ktorý je mu rovnako podriadený ako ostatní prokurátori tohto úradu.

Podľa Via Iuris je na čele ÚŠP potrebný človek, ktorý prispeje k postupnému navráteniu dôvery v justíciu a ktorý spoločnosť nepolarizuje. „Preto je dôležité, aby bol špeciálnym prokurátorom odborník, ktorý nielen koná spravodlivo a nezávisle, ale pri ktorom aj verejnosť uverí, že všetky jeho rozhodnutia a postupy sa dejú bez ohľadu na jeho osobné či politické väzby,“ dodala Žitniaková.

Podľa Via Iuris má Daniel Lipšic sedem rokov vo funkcii na to, aby presvedčil o svojej nezávislosti od politikov či bývalých klientov a o vernosti k zákonu. Okrem Lipšica sa o post špeciálneho prokurátora uchádzali prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

Blaha o zvolení Lipšica za špeciálneho prokurátora: Zlo dnes zvíťazilo
05 | 02 | 2021 | editor01hd