Netanjahu kritizuje Medzinárodný tribunál za snahu rozšíriť svoje pôsobenie na palestínske územia
06 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Medzinárodný trestný súd sa prihlásil k jurisdikcii nad palestínskymi územiami Gazy a Západného brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema, čo znamená, že by tam mohli byť skúmané vojnové zločiny. Izrael tento krok skritizoval, informuje portál RT.


"Medzinárodný trestný súd dnes opäť dokázal, že je politickým orgánom a nie súdnou inštitúciou," uviedol po piatkovom rozhodnutí izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Netanjahu obvinil súd z „ignorovania skutočných vojnových zločinov, pričom namiesto toho sleduje Izrael - krajinu so silným demokratickým režimom, ktorá posväcuje vládu zákona“. Uviedol tiež, že rozhodnutie „zhoršuje právo demokratických krajín“.

Palestínske ministerstvo zahraničia privítalo rozhodnutie ICC ako „historický deň pre princíp zodpovednosti“ a uviedlo, že je pripravené spolupracovať so súdom. Palestínsky premiér Mohammad Štajjeh rozhodnutie  privítal ako „víťazstvo spravodlivosti“.

Vdova po teroristovi z London Bridge dostala 15 000 libier, zatiaľ čo rodiny obetí nič
Vdova po vodcovi teroristického útoku na moste London Bridge získala za právnu pomoc odmenu vo výške viac ako 15 000 libier, zatiaľ čo rodinám obetí boli odopreté verejné prostriedky, informuje portál The Mirror. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Piatkové rozhodnutie prichádza po tom, čo hlavná prokurátorka ICC Fatou Bensoudová požiadala súd, aby rozhodol o miestnej jurisdikcii v prípade Palestíny. „Existuje rozumný základ pre presvedčenie, že na západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema a v pásme Gazy boli alebo sú spáchané vojnové zločiny,“ uviedla Bensoudová ešte v roku 2019.

Dodala, že existuje aj „rozumný základ“, aby sa dalo predpokladať, že príslušníci izraelských obranných síl (IDF) a izraelských orgánov, ako aj Hamás a ďalšie palestínske ozbrojené skupiny, mohli v tejto oblasti spáchať trestné činy. Bensoudová tiež naznačila, že má v úmysle začať vyšetrovanie údajných zločinov, keď súd rozhodne o otázke právomoci.

„Kanabiodol podporuje imunitný systém“: Rakúska klinika uvádza sľubné výsledky svojej najnovšej štúdie
Vedci z rakúskej kliniky Klagenfurt hlásia sľubné výsledky z testov kanabidiolu na pacientoch z jednotky intenzívnej starostlivosti s Covid-19. CBD pomáha v znížení zápalu a taktiež urýchľuje čas zotavenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Marek Molnár