Ak sa premiér bojí vziať zodpovednosť za ministrov, nech odíde z funkcie, vraví politológ Štefančík
06 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Premiér Igor Matovič sa v poslednom čase opäť správa divne. Stiahol sa do úzadia, nezúčastňuje sa rokovaní vlády a prijímanie nových opatrení kritizuje na Facebooku.


„Predseda vlády je šéfom vládneho kabinetu a musí niesť zodpovednosť za každé rozhodnutie, kritizuje Matoviča  politológ Radoslav Štefančík. Dodáva, že ak sa premiér nevie postaviť za rozhodnutia vlády, v ktorých bol prehlasovaný, mal by odstúpiť.

Od pondelka platí ďalšie predĺženie núdzového stavu
06 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Premiéra hnevá, že vláda schválila v COVID automate viaceré zmeny. „Pred dvomi týždňami sme sa všetci dohodli, že od 8. februára prejde Slovensko na COVID automat. Potom zrazu opäť prišli reči od niektorých členov koalície, že sa musí v automate uvoľniť toto, hento a tamto. V čase, keď sme mali rekord v počte hospitalizovaných. Takýchto populistických hier som sa už prejedol, a preto som sa rozhodol, že tentoraz pri vytváraní dohody radšej prítomný nebudem,“ vysvetlil Matovič neúčasť na rokovaní vlády.

„Jeho správanie určite nie je správne. Je to zvláštne, no pri Igorovi Matovičovi nie je nič zvláštne. V jeho kontexte je to typické. Dôležité však je, že predseda vlády je šéfom vládneho kabinetu a musí niesť zodpovednosť za každé jeho rozhodnutie. Aj za také, pri ktorom by bol prehlasovaný. Myslím si, že v takýchto prípadoch by si mal osvojiť takéto rozhodnutie a prezentovať ho navonok ako svoje. Ak sa bojí vziať zodpovednosť za akékoľvek rozhodnutie svojich ministrov, tak by mal odísť z funkcie,“ skonštatoval politológ Radoslav Štefančík.

Ide to aj bez Matoviča. Sulík ďakuje Hegerovi za profesionálne vedenie vlády.
Igor Matovič trucuje, a preto neviedol dnešné rokovanie vlády. To bola asi chyba, ukázalo sa totiž, že to ide aj bez neho a možno aj lepšie. Napovedá tomu status Sulíka, ktorý okázalo ďakuje Hegerovi za vedenie vlády. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Petra Demková


Vzhľadom na britskú mutáciu považuje premiér uvoľňovanie za riziko. „Rokovaní koaličných strán ohľadom COVID automatu sa tento týždeň cielene nezúčastňujem, lebo chcem, aby si za rozhodnutím koalície stáli všetky strany koalície a neukazovalo sa prstom vždy len na mňa,“ dodal Igor Matovič, ktorý napriek štrajku nakázal ministrovi financií Eduardovi Hegerovi zvolať na piatok ráno zasadnutie vlády.

„Je to zmena Matovičovej taktiky. V minulosti, keď sa angažoval v týchto veciach, tak na neho spadla spŕška kritiky, že sa angažuje príliš. Teraz sa teda rozhodol stiahnuť a nechať to na vládu, aby ho opäť nekritizovali. Potom je tu však otázka, či nejde z extrému do extrému. Je ťažko posúdiť, čo je extrém, no mal by skutočne nájsť vyvážený model komunikácie. Takú zlatú strednú cestu, že kedy by sa mal ukázať a kedy by ako premiér nemal zasahovať do rozhodovania či komunikácie,“ myslí si politológ Tomáš Koziak.

Šutaj Eštok Matovičovi: Taký neschopný premiér, ako ste vy, nebol žiadny váš predchodca
Popularita premiéra Matoviča klesá zo dňa na deň a stále častejšie mu to pripomínajú aj opoziční politici. Poslanec Hlasu Matúš Šutaj Eštok vo videu na sociálnej sieti povedal, že je najhorším premiérom v histórii Slovenska. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Názor na konanie premiéra Igora Matoviča majú aj koaliční partneri. „Neviem, či sa úplne stiahol do úzadia, lebo síce nechodí na pandemickú komisiu a rokovania, ale z úzadia hovorí o tom, že nesúhlasí s rozhodnutiami, ktoré boli prijaté na zasadnutiach, na ktorých on sám nie je. Takže to nie je stiahnutie sa, ale také trošku sabotovanie. Nemyslím si, že to je správne, a ak by chcel prenechať manažovanie krízy niekomu inému, tak by ho mal normálne menovať. A to by bol úplne správny a pochopiteľný krok. No toto nepovažujem za šťastné a myslím si, že sa tým nezbaví zodpovednosti, lebo premiérom je tak či tak,“ hovorí Jana Bittó Cigániková a SaS.

Beňová: Matovič utiekol a urazene trucuje
05 | 02 | 2021 | editor01hd


„Nerozumiem, prečo sa premiér stiahol do úzadia, ale zároveň pevne verím, že ministri v spolupráci s odborníkmi to zvládnu,“ dodáva Jana Žitňanská, zo strany Za ľudí. „Poviem to asi tak, že keď premiér do toho vstupuje, tak je zle. Keď do toho premiér nevstupuje, tak je zle. Keď dáva statusy, je zle. Keď tri dni nedáva statusy, tak je zle. Otázka je, čo je ideálny stav?!“ odpovedal trochu filozoficky Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina.

„Myslím, že jediné, čo premiér chce, je, aby sa títo ľudia postavili pred občanov a svoje rozhodnutie im sami zdôvodnili, pretože môže znamenať výrazné zhoršenie epidemickej situácie,“ bráni svojho straníckeho šéfa z OĽaNO Kristián Čekovský.

„Matovič zo seba robí idiota po celom svete,“ perlí Blaha na adresu premiéra
Premiér Matovič sa po návšteve Francúzska opäť poriadne zviditeľnil. A nielen to, ale pobúril aj našu opozíciu. Samozrejme, aj poslanec Ľuboš Blaha, spoločne s mnohými ďalšími, mu to na sociálnej sieti dal jasne na vedomie. Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.