Von der Leyenová pripustila chyby pri obstarávaní vakcín
05 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pripúšťa chyby pri obstarávaní vakcín Európskou úniou. Pokiaľ však ide o objem dodávok, smerovanie bolo vytýčené správne, píše nemecký portál t-online.de.


Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pripustila zlyhania pri obstarávaní vakcín proti koronavírusu na európskej úrovni. Európska únia podcenila komplikácie, ktoré môžu nastať pri výrobe týchto vakcín. Von der Leyenová to uviedla v rozhovore pre nemecké noviny „Süddeutsche Zeitung“ a ďalšie európske médiá.


V reakcii na kritiku, že EÚ sa správala príliš váhavo pri objednávaní vakcín, šéfka Európskej komisie použila prirovnanie: „Je prirodzené, že jedna krajina by sa správala ako rýchly čln, ale Európska únia je skôr ako tanker.“


„Podcenili sme komplikácie, ktoré môžu nastať“


Nemecká predsedníčka  Európskej komisie ďalej dodala: „Veľmi sme sa zamerali na otázku, či bude vakcína, teda na jej vývoj.“ Z dnešného pohľadu by sa malo „intenzívnejšie uvažovať nad paralelnými výzvami hromadnej výroby“. Ako príklad uviedla vybudovanie novej dodávateľskej siete a zvýšenie produkcie. „To sme mali urobiť skôr,“ – priznala von der Leyenová. Politička CDU tiež dodala: „Mali sme ľuďom vysvetliť, že sa napreduje, ale pomaly, a že pri týchto úplne nových postupoch budú problémy a oneskorenia. Podcenili sme komplikácie, ktoré môžu nastať."


Komisia objednala pre 27 členských krajín Európskej únie u celkovo šiestich výrobcov až do 2,3 miliardy očkovacích dávok. Spoločnosti však v súčasnosti dodávajú menej, než sa dúfalo, resp. než prisľúbili. Von der Leyenová zdôraznila, že vytýčené smerovanie z hľadiska objemov dodávok bolo správne. Podčiarkla tiež, že vlády všetkých 27 členských krajín únie sú spoločne úzko zapojené do rokovaní s farmafirmami, uzatvára nemecký portál t-online.de.