Šéf európskej diplomacie Borrell ocenil ruskú vakcínu a vyjadril nádej, že EÚ schváli jej použitie
05 | 02 | 2021 I sefredaktor
Šéf európskej diplomacie Josep Borrell ruskú vakcínu Sputnik V proti koronavírusu SARS-CoV-2 za "dobrú správu pre ľudstvo" a vyjadril nádej, že EÚ schváli jej používanie pri vakcinácii obyvateľstva. Borrell na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaniach so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom "zablahoželal Rusku k úspechu" pri vývoji vakcíny a vyhlásil, že "je to užitočné pre celé ľudstvo". Informuje TASR.

Odborný časopis Lancet zverejnil pred pár dňami štúdiu, podľa ktorej účinnosť ruskej vakcíny Sputnik V proti vírusovej chorobe COVID-19 v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 percenta. Vakcína preukázala účinnosť aj u starších ľudí a počas klinických testov neboli zaznamenané smrteľné komplikácie.

Vakcínou Sputnik V chce svojich občanov očkovať Maďarsko, kam tento týždeň dorazila jej prvá zásielka - 40.000 ampuliek. Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vtedy informoval, že to bude stačiť na zaočkovanie 20.000 ľudí. Szijjártó dodal, že centralizované zaobstarávanie očkovacej látky proti SARS-CoV-2 v EÚ zlyhalo, preto sa Maďarsko rozhodlo obrátiť sa na alternatívne zdroje vakcíny. "Sme síce prví, ale zrejme nebudeme jediní v Únii, ktorí tak urobili, pretože sa množia hlasy, aby EÚ testovala ruskú a čínsku vakcínu," napísal na Facebooku.