Prečo to váhanie s vakcínou Sputnik? „Asi na americkom vyslanectve neberú telefóny,“ píše Čarnogurský
05 | 02 | 2021 I Petra Demková

Ján Čarnogurský si všíma „tragikomédiu“ prístupu našich politikov a médií k ruskej vakcíne. Upozorňuje na vynikajúce výsledky, ktoré táto vakcína vykazuje. „Štáty, ktoré nie sú v predklone pred USA, nemajú problém uchádzať sa o dodávky a výrobu ruskej vakcíny,“ konštatuje na sociálnej sieti. Na Slovensku je to však problém.


Čarnogurský: Oficiálne médiá smrť generála všemožne zľahčovali, alternatívne médiá dokázali ľudí informovať
Po smrti generála Lučanského sa ukázal význam, aký majú u nás alternatívne médiá, na internete. Oficiálne médiá ako Denník N, SME, aj Pravda, .týždeň, smrť generála všemožne zľahčovali, ale alternatívne médiá už dokázali ľudí informovať a... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | sefredaktor


Náš premiér, pokračuje Čarnogurský,  sa cez víkend v televízii vyhováral na Európsku liekovú agentúru (to ešte nevyšiel článok v britskom lekárskom časopise Lancet chváliaci ruskú vakcínu Sputnik V) a minister zdravotníctva Marek Krajčí ešte stále hovorí len, že „Slovensko uvažuje“ o dodávke Sputnik V. "Asi na americkom vyslanectve zatiaľ neberú telefóny," konštatuje expolitik.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa ponúkla, že využije svoje medzinárodné konexie na urýchlenie dodávky vakcíny proti corona vírusu, upozorňuje Čarnogurský. "Skôr by som neodporúčal, aby prezidentka Čaputová kontaktovala Rusko na dodávky vakcíny. Opakovane označila Rusko z a hrozbu pre Slovensko. Stratili sme už mesiace času. Podľa § 46 odsek 3 zákona číslo 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach, Ministerstvo zdravotníctva už dávno mohlo povoliť nákup ruskej vakcíny," podčiarkuje Čarnogurský.

"MUDr. Henrietta Hudečková, hlavná epidemiologička Slovenska, zverejnila, že podporuje nákup. Na čo ešte čakáme? Na Slovensku sú ľudia a organizácie, ktoré udržiavajú dobré vzťahy s Ruskom. Kontaktovalo ich aspoň ministerstvo zdravotníctva vo veci dodávky ruskej vakcíny?" kladie otázky právnik.

„Sputnik V má podobnú účinnosť ako vakcína Pfizer, okolo 92 % po prvej dávke, ale po dobu dopravy vyžaduje teplotu len mínus 15 °C kým Pfizer teplotu mínus 90°C. To je dosť veľký rozdiel v nákladoch a v logistike v prospech ruskej vakcíny. Súhrn všetkých parametrov robí ruskú vakcínu pre nás najvýhodnejšou. Záujem o ruskú vakcínu je vo svete veľký a fakt je, že ruský výrobca nestačí pokryť dopyt, ale niektoré krajiny (Srbsko, Turecko) už dostali od ruského výrobcu licenciu,“ chváli vakcínu bývalý politik. Podľa neho by sa o licenciu mohlo uchádzať aj Slovensko.

České médiá: Chmelár sa hanbí za Matoviča a SNS požaduje vakcínu Sputnik V
Slovenský premiér Igor Matovič navštívil Paríž, pričom počas tlačovej konferencie mu francúzsky prezident Emmanuel Macron držal nad hlavou dáždnik po tom, čo začalo pršať. Politológ Eduard Chmelár tento incident označil za "hanbu na sto rokov",... Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Čarnogurský zdôrazňuje, že médiá, ako SME, Denník N, .týždeň, aj všetky televízie ruskú vakcínu pred divákmi a čitateľmi buď zamlčiavali alebo ju dokonca ohovárali. „O ruskej vakcíne pravdivo písali a vysielali len alternatívne médiá – Hlavné správy, Hlavný denník, Slobodný vysielač, Extraplus, Dimenzie, TVZV, TV Slovan a ďalšie. Zapamätajte si to, keď budete počuť v oficióznych médiách kritiku na alternatívne,“ upozorňuje.

Schvaľovanie vakcíny „Sputnik V“ bez geopolitického tabu
Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz (ÖVP) sa zasadzuje za to, aby pri schvaľovaní vakcín neexistovalo „geopolitické tabu“. Ako vyhlásil, „Európska lieková agentúra by samozrejme mala preskúmať schválenie aj čínskych, alebo ruských vakcín,... Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová