Der Spiegel reaguje na razantné rozšírenie britskej mutácie na Slovensku
05 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Na niektorých slovenských klinikách je britským variantom koronavirusu infikovaných až 90 percent COVID pacientov, informuje Der Spiegel.


Nemecký časopis aktuálne reflektuje na dramatickú situáciu na Slovensku.  Upozorňuje na razantne rýchlo sa šíriaci britský variant koronavírusu. Slovenské zdravotnícke úrady a odborníci v tejto súvislosti bijú na poplach. Časopis tiež poukazuje na piatkové vyjadrenie slovenského predsedu vlády Igora Matoviča na Facebooku. Konštatuje, že podiel britskej mutácie je na úrovni približne 71 percent zo všetkých pozitívnych výsledkov testov zo stredy. Navyše niektoré slovenské regióny hlásia dokonca ešte vyššie hodnoty.


Der Spiegel ďalej poukazuje na to, že Univerzitná nemocnica v druhom najväčšom slovenskom meste – v Košiciach oznámila, že podiel mutácie na skúmaných vzorkách pozitívnych výsledkov testov prekročil až 90 percent!


Podľa slov Pavla Jarčušku z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej Univerzitnej nemocnice sa zdá, že podiel britskej mutácie je vyšší ako vo zvyšku Európskej únie a dokonca aj na vyššej úrovni ako v samotnej Veľkej Británii, dodáva nemecký časopis.


Kvôli zhoršujúcej sa pandemickej situácii viacero slovenských miest a regionálnych správ zrušilo plánované čiastočné otvorenie škôl. Podľa pôvodných plánov ministerstva školstva v Bratislave mali od pondelka opäť do školských lavíc zasadnúť za určitých presne stanovených podmienok minimálne deti do 10 rokov, uzatvára nemecký časopis Der Spiegel.