WHO skúma v Číne jaskyne netopierov. Covid tu totiž mohol byť už roky
04 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Člen tímu WHO vo Wu-chane uviedol, že je potrebné vysledovať genetické prvky Covidu-19 v netopierích jaskyniach. Tím WHO totiž zvažuje možnosť, že vírus sa tu vyskytoval dlho predtým, ako bol prvýkrát identifikovaný, informuje portál RT.




Peter Daszak, zoológ a odborník na choroby zvierat, vo štvrtok uviedol, že tím vyšetruje niekoľko scenárov, z ktorých niektoré „vyzerajú pravdepodobnejšie“.

Tím sa chce dozvedieť, či náhodou nebol vírus v obehu dávno predtým, ako ho vedci identifikovali vo Wu-chane koncom roka 2019. „Na to sa naša skupina veľmi intenzívne zameriava. Chce zistiť, aká úroveň prenosu z komunity sa mohla stať skôr,“ uviedol Daszak.

"Skutočnou prácou, ktorú tu robíme, je vysledovanie prvých prípadov späť do zvieracej ríše, čo je oveľa komplikovanejšia cesta. Mohlo to byť o mnoho mesiacov, či dokonca rokov skôr."

Boris Kollár sa konečne vyjadril ku konfliktu v nemocnici. „Tá sestra po mne vrieskala ako pavián“
O konflikte Borisa Kollára so zdravotníckym personálom počas jeho hospitalizácie v nemocnici sa toho už popísalo veľa. Predseda parlamentu sa teraz osobne vyjadril, ako to celé, z jeho pohľadu, bolo. Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Daszak sa tiež podieľal na prácach zameraných na vysledovanie pôvodu syndrómu závažného akútneho respiračného syndrómu (SARS) v rokoch 2002–2003, kedy bol vírus najskôr zistený v kolónii netopierov v juhozápadnej provincii Yunnan.

„Ak sa chystáme nájsť pravý pôvod v prírode, je potrebné vykonať podobný výskum. Tento druh práce pri hľadaní pravdepodobného zdroja u netopierov je dôležitý, pretože ak nájdete zdroje týchto smrteľných vírusov, môžete znížiť kontakt s týmito zvieratami,“ dodal Daszak.

"Takto to už nejde. K otvoreniu škôl potrebujeme pokyny, nie štyri brífingy denne," hromží primátorka Zvolena
Primátorka Zvolena: Štát nám stále nepovedal, koho máme testovať ani ako otvárať školy. Takto to už ďalej nejde. „Bola by som vďačná, keby nebol štyrikrát do dňa brífing. Ale keby sa brífing urobil až vtedy, keď je jasné, čo všetko bude platiť,“... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Odborníci WHO v súčasnosti v Číne vyšetrujú zdroj Covid-19 a v nedeľu navštívili mokrý trh vo Wu-chane. Všeobecne sa tvrdí, že čínsky mokrý trh bol prostredím, kde Covid-19 prvýkrát prešiel na človeka. Vedci stále skúmajú množstvo teórií týkajúcich sa pôvodu vírusu.

V utorok Peking požiadal Washington, aby vyzval WHO na vykonanie testov vysledovateľnosti v USA, s odvolaním sa na skutočnosť, že americké úrady tam našli protilátky na Covid-19 pri darovaní krvi už v decembri 2019.

Psy vedia odhaliť Covid s úspešnosťou 94 percent
Nemeckí vedci vycvičili psy, aby vyňuchali „korónový zápach“ v ľudských slinách s presnosťou na 94 percent, a to aj u tých ľudí, ktorí sú bez príznakov, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Diana Zaťková