Juraj Čurný: "Nekultúrnosť nikdy nepochopí, že kultúra potrebuje riešenia, aby prežila"
04 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Počas takmer štvorročnej blokády Leningradu vznikli fantastické umelecké diela, ktoré prežili dodnes a budú žiť ešte dlho po nás. Počas ani nie ešte ročnej pandémie na Slovensku kultúra umiera. Ak sa jej neodstane naozaj účinnej a nielen symbolickej pomoci, potom nás určite neprežije. Od fašistického pokusu zlikvidovať všetko živé v Leningrade uplynulo osemdesiat rokov.


"Rozumiem, že v záplave zlých a horších správ o tom, že k životu tak ako sme ho poznali pred rokom o takomto čase sa tak skoro nevrátime - môžu byť informácie o tom, že kultúra je jedným z tých odvetví, ktoré bolo pandémiou najviac zasiahnuté už trochu únavne opakujúce sa. Ale je potrebné si to znovu a znovu pripomínať. Nezavinený pokles o 76 percent (hudba) resp. 90 percent (múzické umenia) znamená, že bez rýchlej a účinnej pomoci štátu budú škody obrovské a následky (často) nezvratné." Uvádza v statuse na sociálnej sieti publicista Juraj Čurný.

„Lipšic nemá patent na spravodlivosť,“ pripomína Čurný jeho vyjadrenia k politikom
Hudobný odborník Juraj Čurný na sociálnej sieti upozornil na to, že kandidát na post špeciálneho prokurátora Daniel Lipšic nie je politicky nezávislý. Čurný pripomína jeho účasť vo volebnej centrále hnutia OĽaNO počas volebnej noci vo februári... Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Gabriel Matta


Reprofoto FB (@Juraj Čurný)


"Rozumiem a chápem vzrastajúcu nevôľu kultúrnej obce nad tým, ako Slovensko nedokáže (na rozdiel od iných krajín účinne) pomôcť ľuďom v kultúre - a platí to o všetkých rezortoch, ktoré sa nimi zaoberajú - nielen to hlavné ministerstvo (kultúry) ale aj ďalšie, ktoré sa nimi síce zaoberajú ale ich situáciu v reále neriešia (práce, hospodárstva, dopravy, informatizácie). Pretože ten rozdiel nemôže byť vypovedajúcejší." Snaží sa o zmierlivý tón apelu Čurný.

Zároveň publicista, ktorý je v téme už dlhoročne takpovediac doma pridáva: "...za obdobie od marca 2020 do konca roka 2020 bola poskytnutá reálna pomoc, to znamená reálne peniaze na účte z niektorej schémy pomoci v kultúre 85 ľuďom v umeleckých profesiách a 269 v neumeleckých profesiách čiže 1 092 200 eur pre 354 ľudí."

Čurný opakuje, že Igor Matovič je osobnostne nespôsobilý na funkciu premiéra
Budúcnosť našej krajiny nemôže a nesmie byť závislá na tom, či bude premiérom alebo nie. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Do protikladu píše autor o príklade prístupu k pomoci "rezortným" subjektom zo strany iných ministerstiev:
"Rezorty práce a školstva pomohli k strede 13. januára takmer 90 percentám materských škôl. Médiám to počas dnešného rokovania vlády povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Doplnil, že ak to bude potrebné, termín poskytnutia pomoci predĺžia. Krajniak poukázal, že na udržanie pracovných miest v materských školách išlo vyše 58 miliónov eur. Podľa neho tak ochránili zhruba 24-tisíc pracovných miest v takmer 2 700 materských školách."

Rozdiel je viac ako 55-násobný...

"Najnovšie, v odpovedi na interpeláciu poslankyne M. Koželovej, vyšlo najavo, že schéma Ministerstva hospodárstva pre organizácie v kultúre je tak "skvele" nastavená, že doteraz iba 10 žiadostí splnilo všetky predpísané náležitosti a aj po započítaní tých, ktoré majú čas na doplnenie to vyzerá, že z pôvodného balíka 50 miliónov sa (zatiaľ) minie necelý milión. Opäť "až" milión pre organizácie v kultúre proti "iba" 58 miliónom pre materské školy. Absolútne nemám nič proti tej pomoci, ktorú si zaslúžia - ale tak isto si ju zaslúžia aj ľudia a organizácie v kultúre." pripomína do očí bijúci nepomer publicista Čurný.

Svoj vyššie citovaný text Juraj Čurný odporúča do pozornosti "všetkým - a špeciálne tým ľuďom, ktorí majú na starosti / v popise práce politiku pomoci pre kultúrny a kreatívny priemysel."

M.Sarvaš: Kultúra je aj pre tých, ktorí sa na ňu skladajú. /tvorcom/ (ROZHOVOR)
Rozhovor s textárom a manažérom Martinom Sarvašom Čítať ďalej
29 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič