"Vláda odignorovala v Európe uznávané pravidlá pri schvaľovaní legislatívy," upozorňuje poslanec Kmec
03 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Vecná a tvrdá kritika zo strany poslanca Národnej rady Slovenskej republiky na "legislatívnu svojvôľu" výkonnej moci zaznela na parlamentnom eurovýbore za prítomnosti eurokomisárky.


"Vládna koalícia si zahráva s dôverou Európskej únie", varuje v statuse na sociálnej sieti poslanec NR SR Peter Kmec.

Na rokovaní Výboru pre európske záležitosti sa zúčastnila podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Rokovalo sa o Správe EK k právnemu štátu za rok 2020.

"Nebudem rozoberať detaily, lebo správa je vyvážená a každý členský štát si v nej nájde určitý podiel kritiky ale aj pochvaly." začína status poslanec, avšak, ako sám dodáva - chce "upozorniť na dve hlavné posolstvá pre túto vládnu koalíciu, ktoré odzneli vo vystúpení eurokomisárky Jourovej".

"Vyhrala koalícia, Slovensko prehralo" - poslanec Kmec o prijatej bezpečnostnej stratégii
"Bezpečnostná stratégia bola schválená a koalícia vyhrala. Pretlačila ju silou 77 poslancov, ale som presvedčený, že to nie je víťazstvom pre Slovensko." Povedal v presnom citáte Peter Kmec. Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Správa podľa eurokomisárky oceňuje úsilie predchádzajúcej aj súčasnej slovenskej vlády o zlepšenie kvality justičného systému, ale "úspech takejto rozsiahlej reformy závisí od širokej verejnej diskusie a konzultácií so súdnym stavom. V programovom vyhlásení vlády je takáto ambícia avizovaná, ale skutkový stav je diametrálne odlišný: súdna reforma prebehla bez verejnej diskusie, bez zapojenia právnej komunity a v skrátenom legislatívnom konaní." Pripomína Kmec postoj Jourovej.

"S cieľom vyhnúť sa akýmkoľvek konfliktom s európskou legislatívou eurokomisárka odporúča konzultovať zásadné reformy ešte pred ich prijatím s európskymi orgánmi, vrátane Benátskej komisie Rady Európy" nastoľuje ďalšiu problematickú oblasť Peter Kmec, avšak, podľa neho Jourová poukázala na to, že  "táto vládna koalícia toto dôležité pravidlo už odignorovala pri príprave novely zákona o prokuratúre, zákona o súdnej rade alebo niektorých ústavných zákonov."

"Čoraz viac predstaviteľov odbornej verejnosti a mimovládneho sektora začína upozorňovať na zásadné porušovanie princípov otvoreného vládnutia, neúmerné zasahovanie výkonnej moci, politických strán a médií do vyšetrovacích procesov, ako aj snahy o zbavovanie sudcov ich rozhodovacej imunity." dodáva poslanec NR SR Peter Kmec.

Kmec z Pellegriniho skupiny konflikt so Smerom-SD nevidí. Blaha tvrdí, že Smer-SD je ľavicovejší
Súboj medzi stranou Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a vznikajúcou stranou Hlas – sociálna demokracia s blížiacimi sa voľbami bude podľa politológa Jozefa Lenča čoraz ostrejší. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | SITA