Sputnik V lepší ako AstraZeneca
03 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Vakcína Sputnik V bola ruskou vládou s veľkou slávou schválená 11. augusta. Prezident Vladimir Putin osobne informoval národnú televíziu a uviedol, že jedna z jeho dcér už bola očkovaná. No takéto rýchle schválenie vyvolalo skepsu v otázke jej účinnosti a bezpečnosti, konštatuje Aljazeera.


Ruská vakcína používa upravenú verziu bežného adenovírusu spôsobujúceho prechladnutie na prenos génov pre proteín spike v koronavíruse ako spôsob, ako primäť telo k reakcii, ak sa objaví COVID-19.

Jedná sa o podobnú technológiu ako vakcína vyvinutá spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. Ale na rozdiel od tejto dvojdávkovej vakcíny použili Rusi pre druhú posilňovaciu dávku mierne odlišný adenovírus.

Niektorí odborníci tvrdia, že tento prístup môže vysvetliť, prečo sa zdá, že ruská vakcína priniesla lepšiu imunitnú odpoveď, až 91 percent, ako vakcína AstraZeneca, ktorá udáva mieru účinnosti 60 - 70 percent.

Sputnik V by mal chrániť zaočkovaného pred Covid-19 najmenej dva roky, tvrdí výrobca
Očakáva sa, že ruská vakcína proti Covid-19 Sputnik V bude mať predĺžený imunizačný účinok a poskytne ochranu pred smrteľnou chorobou minimálne dva roky, uviedol šéf vývoja, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Marek Molnár


"Toto si kladie za cieľ dosiahnuť vyššiu imunitnú odpoveď na cieľový bodec pomocou dvoch mierne odlišných zásahov," uviedol Alexander Edwards, docent biomedicínskych technológií na britskej univerzite v Readingu.

Sputnik V mimo Ruska získal povolenie vo viac ako desiatke krajín, vrátane bývalých sovietskych republík Bielorusko, Arménsko a Turkménsko; Národy Latinskej Ameriky vrátane Argentíny, Bolívie a Venezuely; niektoré africké národy, ako aj Srbsko, Irán, Palestína a Spojené arabské emiráty.

V Európskej únii vakcína získala povolenie v Maďarsku a stále podlieha definitívnemu schváleniu národným strediskom verejného zdravotníctva v krajine. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na tieto zistenia uviedla, že všetky vakcíny sú v EÚ „vítané“, pokiaľ budú splnené regulačné požiadavky.

Merkelová po dobrých údajoch o ruskom Sputniku: Všetky vakcíny sú v EÚ vítané
02 | 02 | 2021 | sefredaktor