Hnutie SME RODINA: Ľudia budú mať problém splácať úvery, musíme im znova pomôcť
03 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová

Hnutie SME RODINA tvrdí, že tisíce ľudí budú mať problém začať splácať svoje úvery po deväťmesačnom odklade zavedenom na jar. Upozornil na to poslanec hnutia Martin Borguľa v parlamentnej rozprave a ministra financií vyzval, aby domácnostiam a podnikateľom opäť pomohol štát. 


Hnutiu Sme rodina sa zjavne nepáči návrh, s ktorým prišiel minulý týždeň minister financií Heger. Ten po rokovaní s bankovou asociáciou na svojej tlačovke vyhlásil, že ak budú mať ľudia, ktorí na jar požiadali o odklad splátok, teraz problém „nabehnúť“ na štandardné splácanie, budú musieť o prípadnej pomoci jednať priamo s bankami. Inými slovami, štát im už nepomôže. Minister sa odvoláva na prieskum Národnej banky Slovenska, podľa ktorého má v súčasnosti problém so splácaním už len 5 % ľudí.

S ministrom v tomto nesúhlasí hnutie Sme rodina, ktoré je presvedčené, že pomoc ľuďom by nemala byť ponechaná na individuálne rozhodnutia bánk, ale pomáhať by mal stále štát.

„Uvedomme si, že sa dnes nachádzame v omnoho horšej situácii, ako tomu bolo na jar v prvej vlne pandémie. Mali sme len desiatky chorých, zatvorené prevádzky pár týždňov a prišli sme s účinnou pomocou odkladu splátok istiny o deväť mesiacov. Dnes má množstvo podnikateľov zatvorené svoje prevádzky už mesiace, začínajú aj veľké prepúšťania, a my chceme, aby ľudia teraz začali splácať. A z čoho?“ pýta sa predseda hnutia a predseda parlamentu Boris Kollár.

 

Svokor Ficovho syna je pravou rukou mocného filantropa. Aký daňový stimul im predošlý premiér odklepol?
Syn predošlého premiéra Róberta Fica, Michal Fico, si pred viac ako rokom vzal za manželku dcéru Miroslava Čurilla, ktorý je pravou rukou privatizéra a filantropa Milana Fiľu, informuje Plus 7 dní. Ten skončil v roku 2018 na 4. mieste rebríčka... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Jeho stranícky kolega Martin Borguľa spochybňuje aj prieskum NBS. Podľa jeho vyjadrenia, uvedené číslo 5 % ľudí, ktorí majú problém splácať, je „úplne mimo reality“.

„Stačí sa pozrieť len napríklad na oblasť služieb. Prevádzky hotelov, reštaurácií, obchody či fitness centrá zostávajú stále zatvorené. Zatvorené sú preto, lebo tak rozhodla vláda a oni toto rozhodnutie rešpektujú. Ale asi ťažko môžeme od nich očakávať, že teraz, keď sú na tom ešte horšie ako v prvej vlne, keď nezarábajú, začnú splácať úvery. Vôbec chcieť to od nich mi príde nespravodlivé. My sme ich zatvorili, aby sme zlepšili epidemiologickú situáciu v krajine, my sme povinní im aj znova pomôcť,“ povedal Borguľa.

Boris Kollár upozorňuje aj na skutočnosť, že neschopnosť podnikateľov splácať svoje úvery môže viesť až k bankrotom. Podľa neho sa v najbližších mesiacoch ukáže, kto druhú vlnu ustál, koľko podnikateľov svoje prevádzky otvorí a koľko bude nútených podnikanie ukončiť.

„O odklad doteraz požiadalo okolo 7 000 firiem. Z nich mnohé sa ešte stále nevrátili do normálneho režimu. Tie dopady druhej vlny na ekonomiku, a hlavne na malé a stredné podniky, budú veľmi tvrdé. Neschopnosť podnikateľov splácať úvery môžu viesť až k vyhláseniu bankrotu. To nesmieme pripustiť,“ povedal Kollár.

Borguľa tiež tvrdí, že očakávať ústretovosť od bánk pri vyjednávaní o ďalšej pomoci môže byť naivné a krátkozraké. Banky možno pomôžu, ale podľa neho, zadarmo to nebude. Je možné, že to budú riešiť zvýšením úrokových sadzieb alebo negatívnym zápisom klienta v úverovom registri.

Boris Kollár tvrdí, že s ministrom financií bude ešte na túto tému hovoriť, pretože je presvedčený, že štát musí pomôcť teraz ešte viac ako na jar, keď pandémia začínala. Jeho cieľom je, aby si ľudia mohli splátky istiny opäť odložiť a banky boli povinné tieto odklady zabezpečiť, a to bez negatívneho zápisu do budúcnosti. Zostáva len dúfať, že sa Kollárovi tento krok podarí vyjednať. Podnikatelia zatvorených prevádzok a ľudia s „napnutým“ rodinným rozpočtom by to určite ocenili.

 

Vládny poslanec sklopil hlavu. Zaočkovať sa dá aj ruskou vakcínou
Ruská vakcína Sputnik V je v súčasnosti jednou z tých, po ktorej schválení volajú aj u nás. Svoj predchádzajúci názor na ňu zmenil i poslanec Národnej rady za vládnuce OĽaNO Andrej Stančík. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.