Viaznúce očkovanie: Hra na Čierneho Petra už nikoho nebaví (Georg Ismar)
02 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Žiadne schôdzky, preťažené zdravotnícke telefónne linky. Zrejme až do Veľkej noci bude vakcín málo. Počiatočný optimizmus zo začatia očkovania strieda predlžujúci sa lockdown.


Už sme vytriezveli. Ľuďom treba veci jasne vysvetľovať a určite im nedávať falošné sľuby. Očkovanie je cestou z pandémie, zdôrazňuje zakaždým aj nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, pričom dodáva, že mať k dispozícii vakcínu je veľký úspech. A vakcín je hneď niekoľko.


Cesta je však tŕnistá a zdĺhavá.  Na rokovania potrebuje nemecký kabinet vždy niekoľko hodín, a často sa spomínajú slová ako „dôvera“ či „spoľahlivosť. Stále nie je jasné, kto nesie vinu za chyby pri objednávaní vakcín a aké sú skutočné dôvody ich meškania.


Mnohí majú toho už naozaj dosť – všetky zdravotnícke linky sú preťažené, internetové spojenia padajú, obsadené sú termíny na očkovanie a.... stále chýba dosť vyčerpávajúcich informácií o očkovaní a najmä o dodacích termínoch vakcín a ich množstvách.


Politici pochopili, že vakcíny sa nedajú vykúzliť len tam mávnutím čarovného prútika, a z rozhovorov s výrobcami vakcín je už zrejmé, že v boji s novými mutáciami koronavírusu nemožno v žiadanom prípade zatvárať hranice, dodávateľská sieť vakcín musí byť komplexná, inak hrozí, že sa zrúti, upozorňuje  Georg Ismar.


Aj keď sa ešte veľa napočúvame o 323,5 miliónoch dávok, ktoré by mali prísť do konca roka, je jasné, že do Veľkej noci bude vakcín žalostne málo, a to vrcholí boj s novými mutáciami.


Napätá situácia sa nezlepšila ani počas lockdownu, práve naopak. Nielen Nemecko teraz svoje nádeje upiera do polovice februára, kedy by sa mohlo spustiť postupné uvoľňovanie a otváranie. Deti by mohli začať chodiť opäť do školy.


Podľa nemeckej kancelárky je dôležité, aby mali občania aj v prípade možného nie tak skorého schválenia vakcín ako Cuverac  či Johnson & Johnson, do 21. septembra k dispozícii dostatočnú ponuku iných očkovacích látok. Dodávatelia by mali vedieť minimálne dva až tri týždne vopred informovať o presnejších dodávkach. Od toho sa totiž odvíja objednávanie na vakcináciu.


Ľudia chcú vedieť, kedy sa dostanú na rad. Takmer nič nezostalo z pôvodného plánu, na ktorom sa dohodli eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová s kancelárkou Merkelovou, pokiaľ ide o dodávky vakcín. Plán rozbili problémy pri dodávkach zo strany výrobcov.


Podľa nemeckého ministra zdravotníctva Jensa Spahna  sa napokon vyplatil tlak zo všetkých strán. Biontech a AstraZeneca dodajú viac vakcín.


Urobilo sa veľa chýb


Kancelárka Angela Merkelová, ktorej manažovanie objednávania vakcín  je vnímané skôr v miernejšom svetle, mala mať počas nemeckého predsedníctva v Rade EÚ s ministrom zdravotníctva Spahnom oveľa väčší vplyv na proces objednávania Európskou úniou. Prečo sa už v lete neuskutočnil summit únie k očkovaniu a všetko sa nesústredilo len na ofenzívu v objednávaní vakcín?


 Áno, problémy so spoľahlivosťou výrobcov, cenové otázky,  Francúzi, ktorí sa snažili presadiť vlastnú vakcínu Sanofi (ktorá však možno napokon nebude vôbec schválená). Proces v prípade 27 štátov únie by mal byť komplexný a chyby sa mali podrobiť analýze.


Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, už keď bola ministerkou obrany, mala problémy s cieleným procesom zaobstarávania. SPD čoraz častejšie na ňu cieli kritiku, rovnako aj na Brusel, ktorý sa nechal vodiť za nos spoločnosťou AstraZeneca. Zmluvy, ako tá s AstrouZeneca, neboli formulované práve najšťastnejšie. Navyše sa nešetrilo na správnych miestach.


Áno, je takmer zázrak, že sa pomerne rýchlo podarilo predložiť  viac vakcín, na druhej strane rastie kritika, že sa miliardy investovali  do ďalších vakcín, ktoré ani nebudú schválené. Až do apríla treba počítať s nedostatkom očkovacích látok, no postupne by sa mala situácia zlepšovať.


Teraz ale nemožno strácať nervy, treba konať, pretože nás tlačí čas kvôli novým mutáciám. Pri opúšťaní lockdownu treba byť obozretný a ušetriť si unáhlené krok. Rozhorčenie spôsobovali protichodné kroky v rámci krízového manažmentu, poľavenie v lete a ďalší návrat vírusu v plnej sile. Čo v rovine teórie vyzerá prísne a pôsobivo, v realite naráža na problémy pri presadzovaní.


Cesta z lockdownu a vývoj samotnej pandémie závisí od toho, aby produkcia vakcín neviazla. A čo je najpodstatnejšie, je disciplinovanosť ľudí, uzatvára svoj komentár Georg Ismar v denníku Der Tagesspiegel.


Komentár Georg Ismar (Der Tagesspiegel)