Transaprency International Slovensko: Zvolenie Lipšica by ohrozilo nezávislosť prokuratúry
02 | 02 | 2021 I editor01hd
Obľúbenec médií a mimovládnych organizácií, politik Daniel Lipšic už nie je favoritom novinárov ani tretieho sektora na šéfa špeciálnej prokuratúry. Najnovšie varuje pred jeho zvolením občianske združenie Transparency International Slovensko (TIS) v blogu pre dennikn.sk

Zvolenie politika Lipšica môže ohroziť vnímanie nestrannosti prokuratúry nad únosnú mieru. Zanedbateľný nie je ani jeho konflikt záujmov vyplývajúci z povahy advokátskej práce, keď by zrazu pri viacerých top prípadoch prešiel na druhú stranu, píše TIS.

Podľa organizácie sú najlepšími kandidátmi prokurátori Ján Šanta a Peter Kysel. Plusom Šantu je otvorenosť k verejnosti. Ako jeden z mála prokurátorov dovolil už v dávnejšej médiám snímať jeho tvár. Kladom sú nepochybne i komunikačné zručnosti, presvedčivé vystupovanie a schopnosť budovania pozitívneho imidžu.

Aj napriek tomu sa TIS rozhodla podporiť kandidatúru Petra Kysela. V jeho osobe oceňujú vysokú profesionalitu, skvelé a stabilné pracovné výsledky, slušný morálny kredit, transparentnosť, kvalitu vízie pre špeciálnu prokuratúru a tiež odstup od skompromitovaných prokurátorských elít.

Harabin mal pravdu. Špeciálnu prokuratúru a špeciálny súd treba zrušiť
01 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová