Polícia: Banskobystričanka nezomrela na očkovanie proti COVID-19
02 | 02 | 2021 I sefredaktor
Zamestnankyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici nezomrela v priamej súvislosti s vakcináciou proti novému koronavírusu. Podľa polície ide o dezinformáciu, ktorá sa v posledných hodinách šírila sociálnymi sieťami. Občanov upozorňuje, že ide o hoax, informuje TASR.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že 56-ročnú ženu zaočkovali vakcínou proti ochoreniu COVID-19 v nemocnici v Banskej Bystrici ešte 8. januára. Dôvodom očkovania bol jej kontakt s klientmi a zamestnancami domovov sociálnych služieb. Následne sa nakazila novým koronavírusom a v stredu 27. januára zomrela.

Rezort zdravotníctva v tejto súvislosti zdôraznil, že účinnosť prvej dávky vakcíny od konzorcia Pfizer - BioNTech je na úrovni 52 percent, preto je možné sa nakaziť aj po prvom očkovaní. Po podaní druhej dávky vakcíny však účinnosť stúpne na 95 percent.

"Registrujeme, že dezinformačná scéna sa vo veľkom pustila do očkovania a zaručené správy o úmrtí spôsobenom očkovaním sú pomaly na dennej báze. Akékoľvek úmrtie, ku ktorému dôjde po očkovaní, sa na dezinformačnej scéne automaticky pripisuje očkovaniu samotnému, bez poznania zdravotného stavu alebo ďalších súvislostí," zdôraznila polícia.

Aj riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič uviedol, že nariadená pitva nepreukázala súvis medzi očkovaním a dôvodom úmrtia, a predbežne tento súvis vylúčil.

Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) doposiaľ nahlásili 453 podozrení na nežiaduce účinky v súvislosti s vakcínou proti ochoreniu COVID-19, z toho 25 hlásení bolo vyhodnotených ako závažných. Medzi podozreniami na závažné nežiaduce účinky hlásili štátnemu ústavu napríklad alergické reakcie, prekolapsový stav, synkopu, trombózu a anafylaktickú reakciu. Ústav ich vyhodnotil ako závažné, vyžadovali si aj lekárske ošetrenie. Po zásahu lekára však došlo k zotaveniu pacientov.

Štátny ústav informoval, že mu bolo nahlásené aj jedno úmrtie. Išlo o 79-ročného pacienta vo vyššom veku s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré pitva určila ako hlavnú príčinu úmrtia. K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli podľa ŠÚKL aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní – horúčka a slabosť.