Podivný volant v nových teslách budú skúmať úrady
02 | 02 | 2021 I Timotej Dudka
Volant, ktorý vyzerá skôr ako ten z lietadla, v modernizovaných teslách vzbudil pozornosť amerických úradov. Je možné, že nespĺňa legislatívne požiadavky. Verdikt však zatiaľ neodznel, informuje portál Novinky.cz.

Americká Tesla predstavila modernizáciu svojich Modelov S a X, pri ktorých dostali okrem iného futuristický volant. V cestných autách, a to aj vo špeciáloch zameraných na ostrú jazdu po pretekárskych okruhoch, je volant vždy aspoň zhruba guľatý. Pretože ním človek točí, je to najpraktickejší a pre dlhšiu jazdu tiež najpohodlnejší tvar.

Napriek tomu sa Tesla rozhodla inak a web Motor1.com kontaktoval americký Národný úrad pre bezpečnosť cestnej dopravy (NHTSA, National Highway Traffic Safety Administration), aký má k novinke postoj.

Tesla po facelifte šokuje futuristickým volantom
Veľké modely od Tesly, limuzína Model S a SUV Model X, prešli faceliftom. Kým exteriér bol len mierne retušovaný, v interiéri a pod karosériou sa toho odohralo podstatne viac. Nový vzhľad má aj futuristický volant bez vrchnej časti, informuje... Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


"V súčasnosti nedokážeme rozhodnúť, či volant spĺňa Federálne štandardy bezpečnosti motorových vozidiel. Budeme automobilku kontaktovať, aby sme získali viac informácií," uviedol úrad.

Neznamená to, že volant nespĺňa predpisy - aspoň zatiaľ. Už len to, že je potrebné dodatočné preverovanie, má však určitú výpovednú hodnotu. Je však samozrejme možné, že dizajnéri volant navrhli tak, aby predpisy splnili, hoci nie je ani náznakom kruhový, rovnako ako to, že sa tento volant do výroby nedostane a slúži len na prilákanie pozornosti.

Okrem neštandardného tvaru volantu sa na neho tiež podľa dostupných ilustrácií presťahovalo ovládanie smeroviek, a to pomocou tlačidiel - či už skutočných alebo virtuálnych - na ľavé rameno. Smerovky na volante, nie na štandardnej páčke pod ním, musia ovládať vodiči aj áut iných značiek, napr. Ferrari.

Tesla musí povolať do svojich servisov 150 tisíc automobilov
Americký úrad vyzval Teslu, aby kvôli bezpečnostným problémom povolala do svojich servisných stredísk vyše 150-tisíc automobilov. Týka sa to dvoch jej modelov, píšu nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung. Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová