Zosnulý herec Andy Hryc stál pri zrode VPN, HZDS aj Rádia Twist
01 | 02 | 2021 I Timotej Dudka
Slovenskom i Českom otriasla správa o úmrtí legendárneho herca Andyho Hryca, ktorý vo veku 71 rokov prehral boj s leukémiou. Andy však nepôsobil iba ako herec, stál aj pri zrode Mečiarovho HZDS, proti ktorému neskôr bojoval, píšu Topky.

Andy Hryc bol neoddeliteľnou súčasťou politického hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN), ktoré sa stalo rozhodujúcou vládnou politickou silou Nežnej revolúcie, ktorá na Slovensku vyhrala prvé slobodné voľby v júni 1990. Vo voľbách v roku 1992 však nástupnícke strany po VPN neprekročili potrebné 5-percentné volebné kvórum na vstup do parlamentu.
Neskôr bol Hryc aj pri zrode Mečiarovho HZDS, čo neskôr označil ako "grandiózny omyl". „Chvíľu po prevrate som si myslel, že by som mohol vstúpiť do politiky. Ale to trvalo naozaj len chvíľu, lebo som pochopil, že je tam toľko špiny, že tam byť nechcem. Po VPN to Mečiar využil, zhromaždil nás, ľudí, čo sme boli nespokojní. Dohromady nás bolo 36 a na miestnom úrade sme založili HZDS,“ uviedol herec pre TV JOJ.
 

"Odišla osobnosť. Zbohom Andy, budeš nám veľmi chýbať!" Známe osobnosti reagujú na úmrtie Andreja Hryca.
Známe osobnosti od rána reagujú na sociálnych sieťach na úmrtie Andyho Hryca. Poznáme reakcie Mariána Greksu, Juraja Čurného, či Mirky Partlovej ale aj politikov, Borisa Kollára, Andrea Danka, Renáty Zmajkovičovej a ďalších. Čítať ďalej
31 | 01 | 2021 | Petra Demková


Krátko potom Hryc založil Rádio Twist, ktoré v roku 1993 začalo bojovať práve proti strane Vladimíra Mečiara. Relácie v ňom pripravovali mená ako Richard Müller, Andy Kraus, Fedor Frešo, Peter Marcin či Jaro Filip.

Radio Twist sa stalo stavebným kameňom médií, ktoré dnes poznáme ako mienkotvorné. "Mňa nevynímajúc. Z jedného z mnohých vtedy začínajúcich súkromných rádií sa stalo to, čo sa dnes označuje termínom 'mienkotvorné médium', ktoré sa cituje ako jeden z najcennejších a najdôveryhodnejších zdrojov. V mnohom sa vyrovnalo verejnoprávnemu rozhlasu s neporovnateľne nižšími financiami," vyhlásil o Hrycovom rádiu moderátor, publicista a hudobný analytik Juraj Čurný.




Srdcervúci posledný rozhovor Andyho Hryca: "Treba počítať aj s tým, že jedného dňa sa nezobudíte!"
Celým Slovenskom dnes otriasla správa o úmrtí Andreja Hryca, a to napriek tomu, že jeho choroba, s ktorou tak statočne bojoval, bola nevyliečiteľná. V jeho poslednom rozhovore ho portál Plus 7 dní spovedal s rôznymi otázkami. Z Hrycových odpovedí... Čítať ďalej
31 | 01 | 2021 | Timotej Dudka