Transparentnosť v praxi: Úrad pre verejné obstarávanie je v konflikte s vicepremiér pre legislatívu Holým
01 | 02 | 2021 I sefredaktor
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák narazil pri tvorbe zákona o verejnom obstarávaní na Kollárovho človeka. Osobný konflikt s podpredsedom vlády Štefanom Hollým odmieta, tvrdenia vicepremiéra označuje za výhovorky hodné materskej školy, informuje portál aktuality.sk.






Hlivák pri tvorbe legislatívy zvyšujúcej transparentnosť a možnosti kontroly štátnych tendrov naráža na prekážky zo strany niektorých členov kabinetu Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý si za jednu z priorít zvolil transparentnosť.

Novelu zákona o verejnom obstarávaní z dielne ÚVO zablokoval vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina), ktorý predstavil svoj návrh. Vicepremiér Holý bráni navrhované zmeny obmedzujúce možnosti kontroly s tým, že iba hľadá „hranicu bolesti“. Na adresu šéfa ÚVO Hliváka vyhlásil, že sa nechce baviť „s niekým, o kom viete, že vám chce len napľuť do ksichtu“.



"Stotožňujem sa so stanoviskom generálnej prokuratúry, že Holého úrad nemôže navrhovať zákony a preto som požiadal pána Holého o stiahnutie jeho novely. Rovnako som sa obrátil na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), aby sa vyrovnala s touto pripomienkou, keďže jej novela nadväzuje na novelu pána Holého," uviedol Hlivák.

"Mrzí ma, že strácame čas výhovorkami ako v materskej škole. Vicepremiér je takmer rok v úrade a nám chýba vecná debata, ako chceme nastaviť štátne nákupy, ako má fungovať kontrola eurofondov. Verejná funkcia neslúži na obhajobu osobného záujmu alebo záujmu vyvolenej skupiny, ale verejného záujmu. Treba vedieť otvorene komunikovať a nie búchať do stola, lebo ja mám moc a môžem všetko," zdôraznil Hlivák.

Holého novelu neodmieta len ÚVO, ale aj vládne strany SaS a Za Ľudí, kritické pripomienky mali aj samosprávy, podnikatelia či mimovládne organizácie. "Je v rozpore s princípmi verejného obstarávania, ako sú transparentnosť, rovnaké zaobchádzanie, čestná hospodárska súťaž. Nevylučuje riziko svojvoľnosti nákupcov aj v stavebných zákazkách do 5,3 milióna eur. V týchto súťažiach sa nebudú dať podávať námietky, absentuje uplatnenie zákazu konfliktu záujmov, sú vyňaté z trestnoprávneho postihu, budú sa môcť súťažiť len na cenu," podčiarkol predseda Úradu pre verejné obstarávanie.