Kazachstan spustil očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V
01 | 02 | 2021 I sefredaktor
Kazachstan spustil v pondelok očkovanie svojho obyvateľstva proti novému koronavírusu - ako prví dostali ruskú vakcínu Sputnik V tamojší zdravotnícki predstavitelia.  Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že do krajiny, ktorá má 18,5 milióna obyvateľov, dorazilo prvých 22.000 dávok vakcíny. Informovala TASR.

Kazachstan je prvou stredoázijskou postsovietskou krajinou, ktorá začala očkovanie ruskou vakcínou. Susedné Turkménsko už túto očkovaciu látku takisto schválilo, avšak zatiaľ neohlásilo začiatok očkovania. Uzbekistan, najľudnatejšia krajina v regióne s takmer 34 miliónmi obyvateľov, v septembri objednala 35 miliónov dávok vakcíny Sputnik V.

Rusko svoju vakcínu pomenovanú po sovietskej družici zaregistrovalo vlani v auguste. Stalo sa tak ešte pred spustením rozsiahlych klinických štúdií, čo znepokojilo mnohých odborníkov. Tím, ktorý vakcínu vyvinul tvrdí, že má účinnosť viac ako 90 percent.

Spustenie očkovania kazašskou vakcínou známou pod názvom QazCovid, ktorá sa momentálne nachádza v tretej fáze klinických testov, sa očakáva v marci.