"Nikde vo svete nepríde kancelárske priestory obsadiť celá armáda kukláčov," hodnotí Draxler zatýkanie NAKA
31 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

"Nikdy a nikde nedochádza k tomu, že by si v korupčných prípadoch pre podozrivých prišla celá armáda kukláčov." Konštatuje exminister Draxler po tom, čo taxatívne vymenoval viacero príkladov megakorupcie v zahraničí a popísal jej dôsledky. 


"Niečo podobné nevidíte ani v susednom Rakúsku, ktoré si tiež občas zažije nejaký šťavnatý škandál. Veď len teraz v decembri súd uznal vinným bývalého ministra financií Grassera, ktorý si korupčne zarobil 10 miliónov eur (fakt je, že o takýchto prípadoch sa na Slovensku extrémne málo píše, takže bežný Slovák si myslí, že u susedov je všetko čisté). Napriek tomu, že išlo o vyslovene úzku spoluprácu obvinených, ktorí mali záujem sa navzájom kryť, Grassera nevyberalo z domu uprostred noci komando." Píše v statuse na sociálnej sieti Juraj Draxler.




Reprofoto FB (@Juraj Draxler)

"To už nehovorím o Británii, kde máte občas naozaj bizarné prípady. Asi ten najbizarnejší v poslednej dobe bol, keď vláda priklepla jeden z kontraktov na núdzové zásobovanie krajiny lodnou dopravou úplne novo vytvorenej firme bez lodí, ktorá si ešte aj podmienky prepravy odkopírovala z webu pizzérie !!!." Ponúka ako príklad nám na Slovensku inak bežný jav Juraj Draxler.


Exminister školstva spomína tri zaužívané spôsoby "boja" proti korupcii:


"Americký. Tu sa ani nemusíme baviť o korupcii, je systematizovaná, za naozaj obrovské kradnutie či korupciu nejde do väzenia skoro nikto. Ak je prúser už naozaj neudržateľný, tak nejaká mamutia firma zaplatí obrovskú pokutu, pričom majiteľom aj tak stále ostane dosť veľa zarobených peňazí a ide sa ďalej."


Vtip o korone z pera Juraja Draxlera, alebo desivé proroctvo?
Covidové obdobie odnaučilo mnohých Slovákov smiať sa a zabávať. Možno aj preto exminister školstva za Smer-SD Juraj Draxler vyrukoval so statusom, ktorý má ľuďom na tvári vyčariť úsmev. Alebo je to proroctvo toho, čo nás čaká a... Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

"Britský. V Británii je naozaj málo "kufríkovej" korupcie, málokto by rozmýšľal o tom, že niekomu dá úplatok za povolenie stavby rodinného domu. Jednak je tam na tých nižších úrovniach silná etika verejnej služby, jednak to má čo do činenia s triednym systémom (sudca, z váženej rodiny, študovaný na Harrow a Oxforde, nebude brať úplatok od nejakého trapka s working class akcentom, lebo sa s takými ľuďmi ani nestretáva). Na druhej strane je tam veľa biznisu na princípe "old boys' network", kde človek vôbec nemusí brať úplatok, lebo firme, ktorej dohodil kontrakt, šéfuje jeho spolužiak z Etonu, a ten sa oňho hocikedy v budúcnosti nejako postará, alebo o člena rodiny."


"Nemecký. Nechcem to nejako idealizovať, ale Nemci to robia zhruba tak, že kauza sa má rýchlo vyšetriť, dať nejaký trest, a ide sa rýchlo ďalej. (Samozrejme, v Nemecku nie sú napríklad politici ani tak veľmi nútení rozmýšľať o úplatkoch, lebo sú jednak dosť dobre platení a jednak veľká časť z nich po konci politickej kariéry končí na dobrých postoch v súkromnom sektore, ktoré už na nich tak trochu automaticky čakajú)."

V ďalšej časti svojho statusu Juraj Draxler potvrdzuje, že "nemecký štýl" by sme mohli aplikovať raz aj u nás: "Tak, ako Nemci, by sme to mali robiť aj my. Prešľapy treba vyšetriť, potrestať. Podľa možností rýchlo a bez prílišného cirkusu. Lebo akokoľvek to časť verejnosti baví, tieto kauzy a nekonečné reči o korupcii a mafii v skutočnosti náramne škodia . A to aj reputácii krajiny aj vnútornej atmosfére. Lebo z toho, že aj tak je všetko skorumpované, sa stala univerzálna výhovorka a ospravedlnenie."

"Navyše treba mať určitú ostražitosť voči tomu, čo sa deje." Vystríha nenápadne Draxler. "Ale je otázne, nakoľko sú naozaj takticky prínosne prepadnutia rodinných domov o štvrtej ráno, alebo či treba demonštrovať silu proti niečomu, čo je dnes investičná firma, nasadením celého protiteroristického komanda proti administratívnym priestorom." Dodáva.

"Vyšetrovať tu určite je čo. Ale je tu pachuť toho, že napríklad tá pozornosť voči podnikateľom sa zatiaľ výhradne zameriava proti domácim, slovenským podnikateľom." Pripomína dosť dôležitú okolnosť Juraj Draxler.

Matovič reční davom ako Ježíš o spasení cez testovanie, konštatuje Draxler
Exminister školstva z Ficovej vlády Juraj Draxler skritizoval masové testovanie u nás, aké nie je nikde inde na svete. Od nápadu hromadne testovať totiž upustili všetky vlády, ktoré to mali v pláne. Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

A hneď ponúka aj vysvetlenie: "Máme tu veľmi silné zahraničné subjekty (napríklad v energetike, kde som v lete podával trestné oznámenie), okolo pôsobenia ktorých je tiež dosť otázok. Presuny majetku, daňové optimalizačné schémy, atď. Iste, možno sa v budúcnosti upriami pozornosť aj týmto smerom, ale zatiaľ tu ostáva tá pachuť. A to aj vzhľadom na mediálne a politické hry."


"Veľa vecí vyšetriť treba, najmä z ostatných rokov. Za vlád Smeru proste bolo dosť vecí robených zle, niekde šlendriánsky, niekde podozrivo. Ak je niekto vo funkcii generálneho prokurátora a nechá si rozkazovať od nejakého veksláka, tak by ma vôbec netrápilo, ak by dostal desať rokov. Osobne mám aj ďaleko od toho, aby som v tejto chvíli kričal, ako Robert Fico, o politických väzňoch." Končí svoj status na sociálnej sieti Juraj Draxler.


Už len pripomína dva - z jeho pohľadu - základné princípy: "Treba to ostro sledovať a dbať na dva princípy. Po prvé, spravodlivosť by mala byť nestranná. Po druhé, robme to chytro, ako Nemci.


Koaličné ruvačky o veľké peniaze sa práve začali, myslí si Juraj Draxler
Plán obnovy, ktorý Slovensko koncom roka zaslalo do Bruselu, sa musí podľa nariadenia premiéra Matoviča prepísať. Práve toto je podľa Juraja Draxlera chvíľa, kedy sa začínajú koaličné ruvačky o veľké peniaze z eurofondov. Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.