Hnev pod Zoborom: „Vláda vníma samosprávy akoby jej boli podriadené a dáva im rozkazy!“
31 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Chaos v konečných a najmä správnych číslach po celoslovenskom skríningu stále rezonujú vo viacerých samospráva. Nespokojní s chaotickými krokmi vlády sú aj v Nitre.


Nitra mala pred tromi číslami alarmujúce čísla v kolónke pozitívnych ba veľmi zle na tom bola aj miestna nemocnica. Primátor sa teda rozhodol testovať a táto stratégia mu vyšla. Nitra sa dostala hlboko pod 1 % pozitívnych. Aké ale bolo jeho prekvapenie, keď premiér v piatok oznámil, že Nitriansky okres má 1,01 % ľudí nakazených koronavírusom, a tak sa pod Zoborom tento víkend musí opäť testovať. Táto správa však zdvihla tlak nielen primátorovi, ale aj prednostovi, ktorí svoju nevôľu vyjadrili aj v statusoch na sociálnej sieti.
Testovacie miesta otvorili aj štvrtý raz, tentokrát „nepovinne“, lebo chceli byť zodpovední

V sobotu 301.1. v Nitre otestovali 7037 ľudí, z ktorých bolo pozitívnych 46, čo znamená, že pozitivita je 0,65 %. Nitra, hoci pred piatkom testovať nemusela, sa ale rozhodla, že tento víkend testovať napriek tomu bude. Ako sa ukázalo, táto prozreteľnosť sa im vyplatila, pretože zmenou čísiel pozitivity a rozhodnutím vlády testovať predsa len pod Zoborom museli. Tento krok vlády však poriadne rozčertil nielen primátora, ale aj prednostu mestského úradu Martina Horáka. „V stredu premiér informoval, že sme sa dostali do lepšej polovice okresov a nemusíme testovať. Naďalej sme chceli byť zodpovední, preto sme pripravili aj 4. kolo testovania, ale nakoľko už nebolo povinné, otvorili sme iba polovicu odberných miest,“ píše v statuse prednosta, podľa ktorého pod slovom „otvorili“ treba rozumieť množstvo povinností.



A to zabezpečenie obrovského množstva materiálu, viac ako 100 zdravotníkov a administrátorov na odberné miesta, upravenie samotných priestorov na to, aby mohol prebiehať odber, až po také detaily, ako zabezpečiť posolenie chodníkov v okolí odberných miest, či inštalovanie dodatočného osvetlenia v tmavých lokalitách aby sa nikto nezranil. V piatok sa však z tlačovky ministra zdravotníctva dozvedeli, že „hups, stala sa chyba“ a Nitra je medzi horšími okresmi. „Ale v pohode, meníme uznesenie vlády a Nitra sa nemusí testovať. Toto je symptóm toho, čo sa tu deje od minulého roka. Vláda vníma samosprávy ako podriadené orgány a dáva nám príkazy,“ kritizuje kroky Matovičovho kabinetu prednosta.

V Pezinku, na Kysuciach aj v Stropkove sa búria. Zverejnené čísla s tými našimi vôbec nesedia!
Po celoplošnom skríningu vyšiel premiér Igor Matovič s číslami, ktoré mali prezradiť, ako na tom Slovenskom s počtom odhalených nakazených je. Jeho počty nesedeli s tými, ktoré mali niektorí primátori a starostovia, takže tí sa okamžite... Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Namiesto práce pre zlepšenia života ľudí sa rieši prispôsobovanie sa vyhláseniam vlády

„Opakovane vláda so samosprávami komunikuje cez tlačovky, a keď sa na nás obyvatelia obracajú s otázkami, ako si majú nové opatrenia vysvetliť, my im nevieme odpovedať, na vysvetlenie čakáme často niekoľko dní, a v konečnom dôsledku my vyznievame ako neschopní. Od marca fungujeme tak, že si nevieme plánovať prácu nie na mesiac, ale často ani na niekoľko dní dopredu. Namiesto toho, aby sme riešili nami plánované opatrenia na zlepšenie života obyvateľov Nitry, značnú časť našej agendy zaberá prispôsobovanie sa narýchlo vyhláseným opatreniam vlády,“ pokračuje v kritike Matoviča a spol. Martin Horák.

Podľa prednosti je takéto fungovanie neudržateľné. „Frustrovaní sú obyvatelia, starostovia a primátori, a frustrovaní sú aj tí ľudia, ktorí si na konci odmakajú všetku tú drinu. Toto sú ľudia (poukazujúci na tých, ktorí zabezpečili testovanie pod Zoborom, ktorí majú moju obrovskú vďaku za všetko, čo robia... napriek všetkému, čo prichádza zvonka. Ste super, ďakujem,“ končí svoj status prednosta mestského úradu v Nitre.

„Kežmarok sa už testovať nebude!“ odkazuje vláde primátor Ferenčák
Primátor Kežmarku a poslanec Národnej rady SR za Hlas-SD Ján Ferečnčák na sociálnej sieti odkazuje vláde, že u nich sa už testovať nebude. Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.