Čína extrémne zrýchlila stavbu bojových lodí - polrok od prvého zvaru po spustenie na vodu
31 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Čínske námorníctvo spustilo na vodu v krátkom čase už tretiu obojživelnú útočnú loď typu 075. Ide o kombináciu nosiča vrtuľníkov a vyloďovacieho plavidla.


Čína oživila v piatok 29. januára 2021 svoju tretiu obojživelnú útočnú loď typu 075, čo je druh plavidla, ktoré sa často označuje ako nosič vrtuľníkov a je schopné vykonávať obojživelné pristávacie výsadkové misie. Za pomoci niekoľkých remorkérov bola obojživelná útočná loď spustená na vodu v lodenici Hudong-Zhonghua v Šanghaji. Informáciu priniesol portál navyrecognition.com.


Čína teraz od druhej polovice roku 2019 postavila neuveriteľne rýchlo tri veľké vojnové lode. Podľa čínskych vojenských expertov krajina odstránila technické ťažkosti pri stavbe takýchto druhov lodí. Prvý Type 075 bol uvedený na trh 25. septembra 2019 a druhý 22. apríla 2020. Type 075 môže na svojej hangárovej palube okrem vrtuľníkov niesť pristávacie vznášadlá, útočné bojové tanky a obrnené vozidlá.

Čína varuje USA - nepodceňujte ruský protiraketový štít, neprekonáte ho!
Americké publikácie o slabosti ruských protilietadlových a protiraketových systémov nezodpovedajú realite, píše čínske vydanie Zhongguo Junwang (China Military Online). Podľa autora v ďalšej časti nami citovaného článku má Rusko najefektívnejší... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Wei Dongxu, čínsky vojenský analytik, pre Global Times povedal, že presný počet lodí typu 075, ktoré sa majú postaviť, bude závisieť od skutočných potrieb čínskeho námorníctva. Čína má pri vývoji obojživelných útočných lodí naliehavé strategické a taktické potreby. Medzi ne patrí aj Taiwan.

Čínske a zámorské médiá nedávno podľa portálu navyrecognition.com informovali, že prvý kus 075 absolvuje námorné skúšky v Juhočínskom mori a mohol by sa blížiť uvedeniu do činnej služby. Druhá loď už ukončila svoj prvý námorný test, ktorý sa začal v decembri 2020.

Zahraničné médiá tiež v polovici roku 2020 špekulovali, že Čína navrhuje novšiu obojživelnú útočnú loď s názvom Type 076. Správy tvrdia, že by mohla mať elektromagnetické katapulty a niesť aj lietadlá s pevnými krídlami (vrátane dronov).

Čína: Nemocnicu pre pacientov s koronavírusom postavili v Nan-kungu za päť dní
Čína dokončila v sobotu výstavbu nemocnice, v ktorej je pre pacientov infikovaných novým koronavírusom k dispozícii 1500 lôžok. Postavili ju za päť dní, píše agentúra AP a denník The Guardian. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | tasr