Z marišky sa síce uchechtáte, ale zároveň aj zhlúpnete - znie verdikt serióznych vedcov
30 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Štúdia írskych vedcov nepatrí medzi tie takmer anonymné, bulvárne, je rozsiahla, podrobná a dokonca, s jej originálom sa možno zoznámiť napríklad tu.


Fajčenie marihuany ovplyvňuje inteligenciu. Vedci prišli s prevratným záverom, ktorý mnohých nepoteší. Sucho konštatuje web startitup.sk. Írska štúdia preukázala, že pravidelní užívatelia marihuany majú znížené hodnoty IQ. Marihuana však v tomto smere ovplyvňuje aj príležitostných užívateľov.

"Vedci skúmali vplyv marihuany na inteligenciu človeka. Porovnávali IQ hodnotu užívateľov marihuany s IQ hodnotou u ľudí, ktorí marihuanu neužívali. Záver znel jasne, ľudia, ktorí marihuanu užívajú na pravidelnej báze, hlúpnu." S týmto varujúcim konštatovaním začína startitup.sk svoj "prepis" výsledkov štúdie.

Píše sa v ňom, že "podľa tímu, ktorý daný výskum uskutočňoval, je marihuana najčastejšie užívanou nezákonnou látkou na svete. Tento výskum sa dotýka najmä mladých ľudí, keďže patria medzi najpočetnejšiu skupinu medzi užívateľmi."

"Ako informuje Medical Xpress" pokračuje startitup.sk, "výskum uskutočnila Royal College of Surgeons v Írsku. Počas 6 mesiacov skúmala následky užívania marihuany u dospievajúcich. Výskum bol uskutočnený na vzorke 808 konzumentov cannabisu a 5308 teenagerov, ktorí marihuanu neužívali. Treba podotknúť, že daní konzumenti užívali cannabis na týždennej báze."

USA: Snemovňa reprezentantov schválila legalizáciu marihuany
Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v piatok schválila dekriminalizáciu marihuany na federálnej úrovni, informovali v sobotu agentúry DPA a Reuters. Senát, v ktorom majú prevahu republikáni, však môže túto legislatívu... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr


"Vedci zistili, že u pravidelných užívateľov tejto návykovej látky bol zaznamenaný pokles IQ o 2 body. Analýza taktiež preukázala, že IQ súvisiace s abstraktným uvažovaním a pamäťou kleslo až o 3 body."

"Alarmujúcim zistením však je", zo štúdie vyberá startitup.sk, "že marihuana nespôsobuje následky len u pravidelných konzumentov. Skenovanie MRI, ktoré bolo tiež súčasťou štúdie, preukázalo, že aj ľudia, ktorí užívajú marihuanu sporadicky, respektíve s marihuanou len experimentovali, mali zníženú "výkonnosť" šedej hmoty v mozgu."

Autor štúdie, Emmet Power, na tomto výskume dokázal, že existuje preukázateľná súvislosť medzi inteligenčným kvocientom a pravidelným užívaním cannabisu. Lenže, podľa neho "marihuana spôsobuje aj duševné choroby."

Potvrdzuje to aj vedkyňa Mary Canon, profesorka psychiatrickej epidemiológie a duševného zdravia mládeže. "Vysvetľuje, že požívatelia marihuany vykazujú vo všeobecnosti horší výkon ako ich rovesníci. Užívanie marihuany sa odzrkadľuje na ich výkone v škole a výbere zamestnania. Taktiež upozorňuje, že je u nich zvýšené riziko výskytu vážnych duševných chorôb, predovšetkým schizofrénie."

Hnutie Progresívne Slovensko vyzýva vládu, aby prijali legislatívu, ktorou sa dekriminalizuje marihuana
Hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva vládu, poslankyne a poslancov, aby prijali zmenu trestnej legislatívy, ktorou sa marihuana dekriminalizuje. Podľa Progresívneho Slovenska sa musí zmeniť aj koncept a prístup na úrovni štátu k tejto... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | SITA