Plagát k pandémii: Sexizmus? Britská vláda reklamu stiahla
30 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Plagát o správnom správaní sa počas pandémii vo Veľkej Británii zobrazuje predovšetkým ženy pri domácich prácach. Kampaň britskej vlády vyvolala v krajine veľké pobúrenie, píše nemecký portál t-online.de.


Vláda vo Veľkej Británii  bola nútená kvôli vážnym obvineniam zo sexizmu stiahnuť svoj plagát o tom, ako sa správať v čase pandémie koronavírusu. Grafika so sloganom „Zostaňte doma. Zachránite životy“ („Stay Home. Save Lives“) zobrazuje ženy, ktoré medzi štyrmi stenami svojho obydlia robia domáce práce a starajú sa o malé deti. Jediný muž, ktorý je zobrazený na plagáte, sedí na pohovke a žena sa túli k jeho ramenu.


Podoba plagátu spustila na sociálnych sieťach vlnu kritiky, a to aj preto, že ukazuje výlučne konzervatívny model rozdelenia úloh v heterosexuálnych vzťahoch.


Labouristka Yvette Cooperová k tomu na Twitteri napísala: „Správa vlády adresovaná všetkým ženám a dievčatám! V roku 2021 sa ukazuje, že rovnako rýchlo sa šíri aj sexizmus 50-tych rokov.“


Britská vláda už prestala v kampani tento plagát používať. Koncom týždňa to potvrdil jej hovorca: „Chcem uviesť na pravú mieru, že vláda nemá na ženy takýto pohľad. Preto sme plagát stiahli.“ – uzatvára portál t-online.de.