Novavax hovorí o takmer 90-percentnej účinnosti svojej novej vakcíny
30 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Sľubné výsledky v štúdiách priniesla nová vakcína od farmaceutickej spoločnosti Novavax. Šéf amerického koncernu hovorí o „ významnej úlohe“ v boji proti koronavírusu, píše nemecký portál t-online.de.


Americká farmaceutická spoločnosť Novavax oznámila vysokú mieru účinnosti svojho kandidáta na vakcínu proti COVIDu-19. Ako koncom týždňa uviedla, preparát v tretej a štvrtej fáze štúdie na testovacích osobách vo Veľkej Británii vykázal účinnosť 89,3 percenta. „Vakcína môže zohrať významnú úlohu v boji proti pandémii,“ – vyhlásil  šéf spoločnosti Novavax Stanley Erck.


Podľa spoločnosti liek Novavax tiež priniesol vysokú účinnosť proti  mutácii koronavírusu  s onačením B.1.1.7., ktorý bol prvýkrát identifikovaný vo Veľkej Británii, a ktorý je mimoriadne nákazlivý.


Pri skorších formách vírusu vykazoval prípravok účinnosť 95,6 percenta, pri B.1.1.7. je odhadovaná účinnosť na úrovni 85,6 percenta. Testov sa vo Veľkej Británii zúčastnilo 15 000 ľudí vo veku 18 až 84 rokov.


Účinnosť kandidáta na vakcínu Novavax je na druhej strane značne nižšia v prípade mutácie vírusu, ktorá sa prvýkrát objavila v Južnej Afrike, a považuje sa za mimoriadne  nákazlivú. Menšia štúdia v Južnej Afrike s približne 4 400 testovanými osobami preukázala účinnosť vakcíny len 49,4 percenta. Tieto testy sa uskutočnili  medzi septembrom a polovicou januára, pripadali teda do fázy, v ktorej sa mutácia B.1.351 v krajine začala ešte len rýchlo šíriť.


Britský premiér dúfa v skoré schválenie


Britský premiér Boris Johnson je  spokojný s výsledkami testov Novavaxu. Britský Úrad pre dohľad vakcínu teraz dôkladne preskúma.  Ak bude schválená, britská vláda objedná 60 miliónov dávok tejto vakcíny.


O dodávku vakcíny Novavax má záujem aj Európska únia. Tá má zatiaľ chválené vakcíny Biontech/Pfizer, Moderna. Európska lieková agentúra (EMA) schválila aj tretiu vakcínu od britsko-švédskej spoločnosti Astra-Zeneca.


Vakcíny spoločností Astrazeneca aj Novavax majú výhodu v tom, že sa nemusia uchovávať pri extrémne nízkych teplotách ako iné očkovacie látky. Pokiaľ ide o vakcínu AstraZeneca, zatiaľ nie je k dispozícii dostatok údajov o jej účinnosti u starších ľudí. V Nemecku sa preto bude podávať len osobám do 65 rokov, - informuje portál t-online.de.