Francúzsko zatvorí v nedeľu hranice pre cestujúcich z krajín mimo EÚ
30 | 01 | 2021 I tasr

Francúzsko od nedele zatvorí svoje hranice pre cestujúcich z krajín mimo EÚ. Povolené budú len cesty z nevyhnutných dôvodov. Oznámil to v piatok francúzsky premiér Jean Castex, ktorého citovala agentúra AFP.


Castex dodal, že vláda nateraz nový lockdown v krajine nevyhlási, pričom súvislosti s možným prijatím prísnejších opatrení budú podľa jeho slov "rozhodujúce najbližšie dni".

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran vo štvrtok verejnosť varoval, že nové varianty koronavírusu SARS-CoV-2 sa rýchlo šíria a krajina zvažuje zavedenie ďalších opatrení s cieľom zabrániť šíreniu nákazy.

Tlak na zdravotníctvo v krajine i nápor na nemocnice sa podľa jeho slov zvyšuje. Véran dodal, že nočný zákaz vychádzania, ktorý vo Francúzsku platí po 18.00 h večer, je do značnej miery účinný, šírenie vírusu sa však pomocou neho nedarí zastaviť. Ľudia vo Francúzsku v súčasnosti nemôžu opustiť svoje domovy po 18.00 h večer - okrem osôb dochádzajúcich do práce.

Počet úmrtí spojených s ochorením COVID-19 vo Francúzsku v piatok prekročil 75.000. Za posledný deň tam úrady zaznamenali 820 nových úmrtí, čím sa ich celkový počet zvýšil na 75.620, uvádza agentúra Reuters.

V súvislosti s týmto ochorením má Francúzsko siedmy najvyšší počet obetí na svete. Ministerstvo zdravotníctva tiež v piatok informovalo o 22.858 nových potvrých prípadoch - čo je oproti štvrtku (23.770) a minulému piatku (23.292) mierny pokles. Doposiaľ Francúzsko zaevidovalo 3,15 milióna prípadov infekcie.

 

ČR pre cudzincov od polnoci takmer úplne zatvorí hranice
Česká republika od polnoci z piatka na sobotu (30. 1.) zatvorí hranice pre takmer všetkých cudzincov. Vstúpiť na jej územie budú môcť len v nevyhnutných prípadoch. Informovala o tom Televízia Nova na svojej webovej stránke s odvolaním sa na české... Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | tasr