Rheinische Post o „dobrovoľnom“ testovaní Slovákov
29 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Formálne dobrovoľné, v praxi však nevyhnutné. Na Slovensku sa opäť testovalo vo veľkom. Testom na COVID-19 sa podrobila veľká časť Slovákov nad desať rokov. Opatrenia v krajine sa však považujú za kontroverzné, konštatujú nemecké noviny Rheinische Post.


Nemecký denník sa odvoláva na vyjadrenie slovenského populisticko-konzervatívneho premiéra Igora Matoviča, podľa ktorého sa na testovaní na koronavírus rýchlymi antigénovými trestami zúčastnilo až 2,95 milióna z celkového počtu 5,5 milióna obyvateľov Slovenska, pričom pozitivita vyšla na úrovni 1,24 percenta.


Ako ďalej informuje Rheinische Post, formálne „dobrovoľne“ sa testovalo v celej krajine, a to deväť dní – od 18. do 26. januára. Podstatné ale je, že bez negatívneho testu Slováci nemôžu ísť až do 7. februára ani len do práce. Dokonca je potrebný aj na prechádzky do prírody. Slovenská polícia dopredu avizovala prísne kontroly už od stredy.


V podobnom duchu o hromadnom testovaní na Slovensku informujú aj ďalšie noviny Kronen Zeitung a Deutsches Ärzteblatt.


Podľa denníka Rheinische Post Matovič pred novinármi zdôvodňoval masové testovanie ako jedinú objektívnu možnosť, ktorou sa zistí reálne rozšírenie pandémie v krajine. Slovenské Združenie miesta a obcí mu  vyčíta, že samosprávy znášajú hlavné bremeno pri organizovaní testov bez primeranej finančnej náhrady. Pred ďalšími masovými testami by sa podľa združenia  mali najprv odborníci vyjadriť k tomu, či tak enormné výdavky v spojení so zdravotníckym personálom, ako aj materiálnymi nákladmi sú vôbec porovnateľné so skutočným prínosom testovania.


Rheinische Post tiež pripomína, že predtým už slovenská Lekárska komora a rôzne zdravotnícke organizácie ostro kritizovali neefektívnosť celoplošného testovania a plytvanie kapacitami v zdravotníctve, ktoré je na pokraji kolapsu, keďže sa testovaniu musela podrobiť aj veľká časť zdravého obyvateľstva. Lepšie by bolo testovať len rizikové skupiny.


Slovensko má za sebou už hromadné testovanie z októbra a novembra minulého roku, ktoré vyvolalo v zahraniční veľkú pozornosť. Rakúsko a niektoré ďalšie krajiny ho následne vyskúšali tiež, no na Slovensku sa považuje za kontroverzné, dodáva na záver nemecký denník Rheinische Post.