Musk vs. Bezos – boj o obežné dráhy pre satelity
29 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Sú jednotkou a dvojkou v rebríčku najbohatších ľudí na svete. Elon Musk a Jeff Bezos. Teraz je ale medzi nimi spor. Ide o satelity pre ich vesmírne spoločnosti, píše nemecký portál t-online.de.


Vesmírne spoločnosti oboch najbohatších mužov sveta bojujú pred americkou vládou o obežné dráhy pre svoje satelity, cez ktoré chcú poskytovať internetové služby. Spoločnosť SpaceX šéfa Tesly Elona Muska chce získať povolenie od amerického telekomunikačného regulátora FCC , aby niektoré satelity z flotily Starlink mohli lietať bližšie k Zemi.


Proti tomu je spoločnosť Kuiper patriaca online predajcovi Amazon Jeffa Bezosa, a ktorá chce tiež vybudovať sieť satelitov na poskytovanie internetových služieb.


V lepšom prípade využitie až o niekoľko rokov


Takéto spory sa zvyčajne vedú bez väčšej publicity, Musk však konflikt preniesol v utorok na Twitter. Argumentoval, že by nebolo vo verejnom záujme brzdiť Starlink, keďže systém satelitov Amazonu by sa dal nasadiť v lepšom prípade až o niekoľko rokov.


Amazon kontroval, že plány SpaceX zvyšujú riziko kolízie vo vesmíre a chcú ochromiť plán konkurencie. „Je to jasná snaha SpaceX udusiť už v zárodku akúkoľvek konkurenciu, ale určite tie vo verejnom záujme,“ - objavilo sa v Tweete Amazonu.


Satelity majú poskytovať internetové pokrytie


Spoločnosť SpaceX chce na internetové pokrytie vybudovať sieť asi 12 000 satelitov po celom svete. Teraz ich je vo vesmíre viac ako 1 000. Pre Kuiper spoločnosti Amazon doteraz FCC schválila flotilu približne 3 200 satelitov, zatiaľ však žiadny z nich nezaviedol.


Musk a Bezos sú momentálne s výrazným náskokom najbohatšími ľuďmi na svete - predovšetkým vďaka hodnote podielov v ich spoločnostiach. Podľa výpočtov finančnej služby Bloomberg mal Musk naposledy majetok vo výške 210 miliárd dolárov, Bezos 194 miliárd, dodáva t-online.de.