Kronen Zeitung: Prísnejšie pravidlá pre pendlerov
29 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Kvôli masívnemu šíreniu rôznych mutácií koronavírusu Rakúsko prichádza od budúceho týždňa so sprísnením pravidiel pri vstupe na svoje územie. Vo štvrtok dostali návrh na posúdenie spolkové kraje a sociálni partneri, budúci týždeň sa má sfinalizovať, ako dnes informovalo rakúske ministerstvo zdravotníctva. Návrh zahŕňa povinné testy pre pendlerov, informuje rakúsky denník Kronen Zeitung.


Podľa návrhu sa pendleri budú musieť pri vstupe do Rakúska preukázať lekárskym potvrdením, alebo negatívnym testom, nie starším ako 72 hodín. Ak to mať nebudú, čaká ich desaťdňová karanténa. V prípade dodatočne vykonaného testu a jeho negatívneho výsledku sa karanténa bude považovať za ukončenú.


Nariadenie sa zmenilo po kritike z Korutánska


Pôvodne malo nariadenie vstúpiť do platnosti už v pondelok, no na adresu pôvodného návrhu prišla vlna kritiky, najmä z Korutánska. Pôvodne sa totiž počítalo s každodenným testovaním pendlerov. Korutánsky krajinský predseda Peter Kaiser sa obával chaosu na hraniciach, a preto nariadil „nevyhnutné poopravenie“ nových pravidiel. Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober sa do veci zasadil osobne – nariadenie sa prepracovalo a vstúpi do platnosti neskôr, než bolo plánované.


Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček v piatok predpoludním posun uvítal a na Twitteri napísal: „Naše rokovania na túto tému môžu pokračovať. Podmienky od 1. februára zostávajú nezmenené.“ Na česko-rakúskych hraničných priechodoch smerom do Rakúska od nedele platí povinné predloženie negatívneho testu na koronavírus, nie staršieho ako 48 hodín, pri každom príchode do Rakúska. Len v Sasku stačia dva testy týždenne.


Povinná online registrácia pred vstupom do Rakúska


Všetci, ktorí vstupujú do Rakúska, museli doposiaľ podpisovať prehlásenie, že povinne pôjdu do karantény, v opačnom prípade im bol vstup zakázaný. Už po piatich dňoch sa však mohla karanténa ukončiť, ak bol k dispozícii negatívny test na COVID-19. Výnimky platili pre pendlerov a nákladnú dopravu. Pendleri vtedy testy mať nemuseli a nehrozila im ani karanténa. Pri vstupe na rakúske územie sa ale museli vedieť dôveryhodne preukázať, že majú v Rakúsku zamestnávateľa.


Navyše platí povinná online registrácia pred vstupom do Rakúska. Príslušný PTC formulár je na webovej stránke www.oesterreich.gv.at v nemeckom a anglickom jazyku, dodávajú na záver rakúske noviny Kronen Zeitung.