Zásadné otázky, ako sú potraty, rozkladajú OĽaNO zvnútra
28 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Poslanecký klub OĽaNO má 53 členov. Navonok pôsobí masívne, no v skutočnosti ide o nesúrodý spolok, pozostávajúci z viacerých znesvárených skupín. Prvé príznaky politickej nejednoty sa už objavili. Ďalšie sa ukážu, keď Slovensko naplno pocíti ekonomické a sociálne dôsledky neschopnosti vlády Igora Matoviča rozumne a bez paniky riadiť štát v čase cholery.

Niekomu sa môže zdať otázka potratov či interrupcií bezvýznamná a z hľadiska súčasných spoločenských problémov aj neaktuálna. Neplatí to však pre hlboko veriacich kresťanov. Nehovoriac o tých, čo sú v politike. Pre nich je ochrana života pred narodením vecou svedomia a mnohí sú presvedčení, že od miery angažovanosti v tejto záležitosti na tomto svete bude závisieť kvalita ich posmrtného života. Aj preto poslanec OĽaNO Martin Čepček v parlamente opakovane nastoľuje otázku interrupčného zákona.

Lenže poslanecký klub strany Igora Matoviča netvoria len konzervatívne zmýšľajúci politici. Práve naopak, ide o názorovo a ideologicky nesúrodý spolok poslancov, ktorí k sebe nemajú blízko ani po ľudskej stránke. Inak by kolegu Čepčeka pre jeho názory nemohol nazvať ďalší poslanec obyčajných Juraj Krúpa mentálnym kriplom. Rovnako primitívne poslanca Čepčeka zahriakla poslankyňa OĽaNO Romana Tabák, cez médiá mu odkázala, že nemá právo predkladať zákony, čo sa týkajú výlučne žien. Akoby pri procese reprodukcie neboli prítomní aj muži.

V klube OĽaNO je vážny konflikt pre potraty. Liberál Krúpa nazval kresťana Čepčeka kriplom
22 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Martin Čepček však nie je v klube OĽaNO osamelý. Bývalá dlhoročná politička KDH Anna Záborská, Richard Vašečka a ďalší zdieľajú rovnaké postoje. Na opačnej strane stoja zase liberáli ako Monika Kozelová, Mária Šofranko alebo Gábor Grendel a iní. Jednoducho je zrejmé, že obyčajných ľudí nespájajú rovnaké hodnoty, a to sa skôr či neskôr musí odraziť na schopnosti garantovať politickú jednotu, a teda aj podporu vláde Igora Matoviča.

Interrupcie nie sú jedinou témou, ktorá názorov a politicky rozdeľuje poslanecký klub OĽaNO. Je však najvypuklejšia z nich. Ďalšie postupne vyplávajú na povrch, keď Slovensko začne naplno pociťovať ekonomické a sociálne dôsledky lockdownu a neschopnosti Matovičovho režimu prijímať bez chaosu a paniky účinné opatrenia.

Čepček opäť vytiahol interrupcie, Šofranko žiada jeho vyhadzov z klubu OĽaNO
Poslanec Čepček z OĽaNO opäť prichádza s interrupciami, Záborská mu drží palce a jednotka kandidátky Šofranko chce rázny postoj. Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Ivan Brožík