V Bratislave nebude 2. kolo plošného testovania, pozitivita po skríningu je 1,01%
28 | 01 | 2021 I sefredaktor
V Bratislave nebude potrebné druhé kolo plošného testovania. Vyhlásil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Odvoláva sa pritom na celkové výsledky zo skríningového testovania ľudí na ochorenie COVID-19, ktoré v stredu zverejnila vláda, informuje TASR.

Pozitivita v Bratislave bola na úrovni 1,01 percenta. Magistrát a bratislavské mestské časti však avizujú, že kto bude mať záujem, bude sa môcť v Bratislave dať otestovať aj v nasledujúce dni. Cez víkend chystajú otvorenie viacerých odberových miest.

"Podľa zverejnených dát nakoniec patríme k zeleným okresom. Nenamietame voči testovaniu ako takému, ale pýtali sme sa na zmysel testovania, ktorému chýba odporúčanie epidemiológov a vedeckých autorít," skonštatoval na sociálnej sieti Vallo.

V Bratislave je podľa neho zrejme veľa ľudí, ktorí sa budú chcieť dať naďalej otestovať, lebo majú pochybnosti o rizikovosti svojich kontaktov, necítia sa zdravotne dobre alebo si iba chcú potvrdiť, že nie sú infekční. "Na víkend chceme v spolupráci s mestskými časťami pripraviť niekoľko odberových miest, aby sa v nich mohol otestovať každý, kto chce alebo potrebuje," uviedol primátor.

Hlavné mesto avizuje, že zoznam odberových miest zverejní v krátkom čase a magistrát ponúkne opäť niekoľko vozidiel MHD s vlastnými odberovými tímami a s rezervačným systémom, ktorý bol použitý aj počas minulého víkendu.

Skríningové testovanie ľudí na ochorenie COVID-19 sa konalo na celom Slovensku od 18. do 26. januára. Celkovo sa doň zapojilo 2.949.017 ľudí. Pozitívny výsledok malo 36.547 z nich, čo predstavuje 1,24 percenta. Druhé kolo testovania sa má zopakovať v 37 okresoch, ktoré dosiahli pozitivitu vyššiu ako 1,01 percenta.