Švajčiarsky Blick: Nielen Slovensko sa spolieha na hromadné testovanie
28 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Niektoré krajiny sa spoliehajú na hromadné testovanie na COVID-19 už dlhšie a nemajú s tým žiadny problém, iné stále ešte váhajú, konštatuje so svojom najnovšom vydaní švajčiarsky denník Blick.


Sú krajiny, ktoré dodnes akoby nepochopili, že šírenie koronavírusu treba nejako podchytiť. Iné štáty sa zas snažia tohto neviditeľného protivníka zachytiť  hromadných testovaním.


Podľa švajčiarskeho denníka napríklad na Slovensku s 5,5 miliónom obyvateľov sa od októbra opakovalo masové testovanie. Vytvorilo sa vtedy  6-tisíc testovacích centier. Slovenský premiér Igor Matovič (47) o jeho úspechu nepochybuje. Pomocou antigénových testov, ako píše ďalej Blick, sa podarilo pribrzdiť šírenie pandémie. Testovalo sa však pod nátlakom. Kto sa testovania nezúčastnil, musel ísť do karantény. Za porušenie hrozila pokuta 1 600 eur. Na celoplošnom testovaní sa tak vtedy zúčastnilo 3,6 milióna obyvateľov.


Úspech Slovenska inšpiroval aj rakúskeho spolkového kancelára Sebastiana Kurza (34), ktorý začiatkom decembra inicioval v Rakúsku hromadné testovanie na koronavírus. Nízka účasť na testovaní však bola veľkým sklamaním. V Dolnom Rakúsku sa ho zúčastnilo len 36 percent obyvateľov, v samotnej Viedni ešte menej – len 13,5 percenta. Horné Rakúsko sa doň nezapojilo, ale v pláne má ponúkať dlhodobé testovanie. V celej krajine sa na testovaní zúčastnili 2 milióny Rakúšanov. Vtedy sa zachytilo 4 200 pozitívnych prípadov.


Plošné testovanie na koronavírus bolo na začiatku pandémie silnou stránkou Nemecka. Stovky zdravotníkov zorganizovali dobrovoľné testovanie na COVID-19. Pionierske bolo aj testovanie v domove dôchodcov v Tübingene, ktoré sa stalo modelovým.


Veľkú Britániu pandémia zasiahla mimoriadne silno. Krajina má už 100-tisíc obetí. Do marca chce britský premiér Boris Johnson (56) nechať v rámci očkovacieho programu „Operation Moonhot“ zaočkovať celú populáciu. Pilotný projekt sa odštartoval ešte minulú jeseň v Liverpoole. Otestovalo sa tam 200-tisíc ľudí, z toho 2-tisíc bolo vtedy pozitívnych.


V Číne po niekoľkomesačnom prísnom lockdowne poklesol počet prípadov koronavírusu v pôvodnom ohnisku vo Wu-chane na nulu. Ak by sa teraz znovu objavili infikovaní, okamžite sa tam začne povinne testovať. Naposledy do bolo v októbri 2020. Nahlásených bolo 12 pozitívnych osôb. Čína urobila v 9-miliónovej metropole Qingdao na severovýchode krajiny testovanie rýchlotestami, čím sa zabránilo ďalšiemu prepuknutiu nákazy.


Južná Kórea zaznamenala po Číne začiatkom roku 2020 masívne prepuknutie koronavírusu. Krajina však skoro dostala vírus pod kontrolu, a to vďaka masívnemu testovaniu, digitálnej registrácii a tracingu cez mobilnú aplikáciu. Aj tu platí, v prípade výskytu prípadu nákazy sa začína okamžite s testovaním, uzatvára švajčiarsky denník Blick.