Nezaobchádzajte s Pekingom ako s „imaginárnym nepriateľom“, tvrdí čínsky veľvyslanec v USA
28 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Čínsky veľvyslanec v USA naliehal na Washington, aby s jeho krajinou nezaobchádzal ako s „imaginárnym nepriateľom“. Varoval, že ​​takýto prístup povedie k "závažným strategickým chybám“, informuje portál RT.


Veľvyslanec Cui Tiankai vo štvrtok na online fóre vyzval USA, aby opustili od svojho nepriateľského zmýšľania a nezaobchádzali s Pekingom ako so svojím nepriateľom. "Považovať Čínu za strategického rivala a imaginárneho nepriateľa by bolo nesprávnym strategickým úsudkom. Vypracovanie akejkoľvek politiky na takomto základe by viedlo iba k závažným strategickým chybám," poznamenal Cui.

Vyslanec zopakoval dlhoročný postoj Pekingu pri hľadaní mierového spolužitia a spolupráce s USA. Zároveň varoval, že krajina nepodľahne tlaku v otázkach týkajúcich sa jej suverenity a územnej celistvosti.

"Čína neustúpi. Dúfame, že USA budú rešpektovať hlavný záujem Číny a zdržia sa prekročenia červenej čiary,“ uviedol Cui.

Čech ide pred slovenský súd za útok na policajta počas núdzového stavu
Tridsaťjedenročný Čech je na Slovensku rekordne rýchlo obžalovaný z útoku na verejného činiteľa. Muž z Českej republiky počas novembrovej demonštrácie proti koronavirusovým opatreniam v centre Bratislavy údajne hádzal po policajtoch kamene a... Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Nedávna zmena vedenia USA podnietila nádej na lepšie vzťahy medzi oboma krajmi. Viacerí vysoko postavení čínski predstavitelia naliehali na Washington, aby čo najskôr opustil politiku Donalda Trumpa. Začiatkom tohto týždňa rezort zahraničia vyzval novú americkú administratívu Joea Bidena, aby neopakovala chyby svojich predchodcov.

„Za posledných pár rokov urobila Trumpova administratíva strategické chyby, keď zaobchádzala s Čínou ako so strategickým konkurentom alebo dokonca s hrozbou, a preto prijala sériu nesprávnych krokov, ktoré zasahujú do vnútorných záležitostí Číny a poškodzujú čínske záujmy,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničia Zhao Lijian.

Posledné dni však vyslali zmiešané signály o budúcnosti vzťahov medzi USA a Čínou. V stredu napríklad Bidenova vláda zrušila obmedzenia z obdobia Trumpovej éry a opäť povolila väčšinu investícií USA do spoločností vlastnených alebo kontrolovaných čínskou armádou.

Mexiko schváli ruskú vakcínu Sputnik V „do niekoľkých dní“
Očakáva sa, že mexické regulačné orgány schvália ruskú vakcínu Sputnik V pre núdzové použitie v najbližších dňoch, uviedol námestník ministra zdravotníctva, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Marek Molnár