Mitteldeutscher Rundfunk: Slováci môžu ísť von len s negatívnym testom
28 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecká rozhlasová stanica Mitteldeutscher Rundfunk si na svojom portáli mdr.de všíma momentálnu situáciu na Slovensko, pokiaľ ide o koronavírus.  Píše, že Slováci smú najnovšie svoje príbytky opustil, len ak majú v ruke negatívny výsledok testu na COVID-19. Otestovať sa mohli dať v týchto dňoch.


Nemecký portál tiež upresnil, že testu sa nemuseli podrobiť deti to 15 rokov a starší ľudia nad 65 rokov. V prípade opustenia bydliska musia mať Slováci potvrdenie o negatívnom výsledku testu pri seba, a tak môžu ísť do práce, k lekárovi či si nakúpiť nevyhnutné potraviny. Nová úprava má platiť do 7. februára.


Podľa mdr.de slovenská polícia už avizovala, že bude dodržiavanie nových opatrení prísne kontrolovať. Robiť bude námatkové kontroly a údajne bude veľmi dôsledná. Ten, kto nariadenie poruší, musí počítať s veľmi vysokou peňažnou pokutou.


Portál Mitteldeutscher Rundfunk sa tiež odvoláva na vyjadrenie slovenského premiéra Igora Matoviča, podľa ktorého stratégia boja proti pandémii nemôže spočívať len v samotnom očkovaní. Obyvateľov varoval, že vakcín je nedostatok kvôli menším dodávkam. Očkovanie tak na Slovensku potrvá oveľa dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo. Pri súčasnom tempe sa očakáva, že 60-percentná zaočkovať obyvateľov by sa mohla dosiahnuť do septembra, uzatvára portál mdr.de.