Zomrel Jozef Vengloš, najväčšia trénerská futbalová osobnosť Slovenska
27 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Slovenský, ale aj svetový futbalový svet smúti. Jozef Vengloš, futbalový tréner 20. storočia, včera zomrel. Česť jeho pamiatke!


Jozef Vengloš skonal v utorok 26. januára vo veku nedožitých 85 rokov. Na Slovensku ho vyhlásili za futbalového trénera 20. storočia a tiež je členom Siene slávy slovenského futbalu. Ako tréner Československa dosiahol veľké úspechy. V pozícii asistenta Václava Ježka získal v roku 1976 v Belehrade titul majstra Európy, informuje portál sportnet.sme.sk.
Na trénerskej lavičke začínal v ďalekej Austrálii

Rodák z Ružomberka už ako hlavný kouč o štyri roky neskôr priviedol národný tím k bronzu na ME 1980 v Taliansku, keď v súboji o tretie miesto zdolal práve domáci tím. V roku 1972 bol trénerom reprezentačného tímu do 23 rokov, ktorý na európskom šampionáte zdolal vo finálovom dvojzápase Sovietsky zväz 5:3. Ako futbalista hral jedenásť sezón za Slovan Bratislava a ako 19-ročný mladík sa podieľal na zisku titulu. Keď ho choroba donútila ukončiť činnosť, prvé trénerské kroky robil v Austrálii, v FC Prague Sydney.

Na klubovej scéne doviedol Slovan Bratislava k dvom majstrovským titulom (1974, 1975) vo federálnej lige a sedel aj na lavičke slávnych európskych klubov. Trénoval Sporting Lisabon, Fenerbahce Istanbul či Celtic Glasgow. V prestížnom škótskom klube viedol aj krajana Ľubomíra Moravčíka. Vyskúšal si tiež pôsobenie v Malajzii, kde s tímom FC Kuala Lumpur získal titul. Jeho meno je zapísané aj v jednej z najprestížnejších líg sveta. Ako prvý tréner mimo krajín Veľkej Británie viedol anglický klub v tamojšej najvyššej súťaži, Aston Villu v sezóne 1990/1991.

AKTUALIZOVANÉ: Zomrel Diego Maradona: Vo veku 60 rokov zomrela argentínska futbalová legenda
25 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Slovensku ho vyhlásili za futbalového trénera 20. storočia

Okrem výberov Slovenska a Československa i reprezentačné mužstva Austrálie, Ománu a Malajzie. Šesťkrát viedol výber sveta v benefičných zápasoch s osobnosťami ako Jupp Derwall, Bora Milutinovič, Carlos Alberto Parreira i Carlos Queiroz. Svoje vedomosti rozdával a o futbale prednášal v 120 krajinách sveta. Jeho vystupovanie a konanie mu vyniesli od UEFA Diamantový rad za zásluhy a od FIFA najvyššie vyznamenanie Order of Merit.

Do futbalových dejín na Slovensku sa zapísal aj ako historicky prvý reprezentačný tréner v ére samostatnosti (1993 - 1995). Na Slovensku ho vyhlásili za futbalového trénera 20. storočia a tiež je členom Siene slávy slovenského futbalu. V období rokov 1974 až 2010 nechýbal na žiadnom zo svetových a európskych šampionátov, na väčšine počas finálových turnajov pôsobil vo funkcii člena či šéfa technických komisií UEFA a FIFA.

Zomrel futbalista Marián Čišovský (aktualizácia)
Futbalista Viktorie Plzeň Marián Čišovský podľahol vo veku 40. rokov svojej chorobe. Čítať ďalej
28 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR