Nemci chcú rýchlotesty na domáce použitie
27 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn plánuje zaviesť v krajine testy na COVID-19 na domáce použitie. Majú byť dostupnejšie a uľahčia život počas pandémie, píše Svenja Bergtová na nemeckom portáli taz.de.


Trh reguluje cenu a tá je v Nemecku vysoká. Kto má šťastie a má v blízkosti testovacie centrum, môže si dať urobiť rýchlotest na Sars-CoV-2 práve tam. Pre mnohých Nemcov  to ale nie je práve najlacnejšia záležitosť, a teda nie je taká jednoznačná voľba, zvlášť, ak by sa mal test robiť častejšie.


Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn plánuje schválenie rýchlotestov na domáce použitie, čo je bez pochýb dobrá správa, dodáva Svenja Bergtová.  Doteraz totiž takéto testy mohol robiť len zdravotnícky personál a prístup k nim nie je vždy taký jednoduchý.


Ten, kto sa v Nemecku finančne necíti na zaplatenie rýchlotestov v testovacích centrách, rozhodne sa pre návštevu lekár. Ten ale musí  vylúčiť, že nejde len o bežné prechladnutie v kombinácii s bolesťou hlavy, a chorého potom pošle na PCR otestovanie. Výsledky však trvajú príliš dlho, poznamenáva Svenja Bergtová. V Nemecku je odnedávna možnosť nechať sa rýchlotestom otestovať aj v lekárni.


Riziko nákazy koronavírusom je v Nemecku stále výrazné. Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti síce mierne klesol, no je stále vysoký. O rýchlejšie šírenie vírusu sa „postarala“ britská mutácia. Očkovanie v Nemecku sa spomalilo, lebo krajine má nedostatok očkovacích látok.


Podľa Svenji Bergtovej by bol výborným riešením test na COVID, ktorý by si mohol každý urobiť sám doma. V Nemecku by tak v porovnaní s rýchlotestami v testovacích centrách vyšiel aj oveľa lacnejšie, dokonca menej ako respirátor FFP2 v lekárni, uzatvára taz.de.