Matovičova vláda zavádza od 27. januára tvrdý režim: Zákaz vychádzania a kontroly
27 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Vláda sprísňuje zákaz vychádzania. Prísnejšie budú aj policajné kontroly. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil zoznam toho, čím všetkým sa treba preukázať, keď vyjdete z domu napríklad do práce či prírody. Tvrdý režim vláda zavádza od stredy 27. januára.


Pri ceste do práce, banky či prírody nám vláda prikazuje nosiť so sebou doklad o negatívnom teste na Covid-19. Nezáleží na tom, či ide o antigénny test alebo PCR. Aj polícia zdôraznila, že bude potrebné doklady kontrolovať prísnejšie.

Matovičova vláda tiež nariaďuje, aby sa ľudia pri vstupe do práce preukázali dokladom o negatívnom teste, výnimkou, čestným vyhlásením o nej alebo o očkovaní druhou dávkou vakcíny aspoň pred 14 dňami.

"Preukazovanie sa niektorým z dokladov je pre celé územie Slovenska stanovené vyhláškou od 27. januára do uplynutia 2. februára 2021. Dlhšie trvanie bude mať v okresoch s vyššou mierou pozitivity na základe plošného testovania," spresnil Úrad verejného zdravotníctva SR.



Doklad o testovaní nemusí byť iba certifikát z testovania. "Tiež možno akceptovať SMS alebo email z mobilného odberového miesta. Doklady musia obsahovať jasný identifikačný prvok testovanej osoby, ktorý dokáže kontrolný orgán overiť," priblížil ÚVZ s tým, že dokladom o výnimke môže byť doklad od lekára o zdravotnom stave, doklad o prekonaní ochorenia nie starší ako tri mesiace, doklad o diagnostikovaní ochorenia od 2. novembra 2020 do 17. januára 2021. Za ten je možné považovať aj SMS správu alebo email o pozitivite.

"Ak to inak nie je možné, predloženie potvrdenia o výnimke pre váš zdravotný stav možno nahradiť čestným vyhlásením osoby alebo zákonného zástupcu, musí v ňom byť však zároveň uvedené, že osoba si je vedomá právnych následkov v prípade, že by sa jej čestné vyhlásenie ukázalo ako nepravdivé," píše sa vo vyhláške ÚVZ SR.

Ani v Bratislave nesedia výsledky! Štát tvrdí iné ako Matúš Vallo. Primátor žiada odpovede.  
Bratislava je pripravená všetky zmysluplné opatrenia proti šíreniu Covid-19. Mesto však nedokáže s pokojným svedomím poslať ďalší víkend do ulíc tisíce dobrovoľníkov a zdravotníkov do akcie, ktorej epidemiologický efekt nie je jasný a stojí iba na... Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Petra Demková


Bez dokladu o negatívnom testovaní sa nebude môcť ísť do práce, pri sprevádzaní detí do škôl, zahraničia, poštu, banky, poisťovne, knižnice ani autoservisu. To isté platí aj pre pobyt v prírode v okrese. Výnimky platia iba pre seniorov nad 65 rokov, deti do 15 rokov či zdravotne ťažko postihnutých.

Na nákup nevyhnutných životných potrieb ako potraviny, lieky či krmivo pre zvieratá v najbližšom obchode nie je doklad o negatívnom teste potrebný.

Matovičova sestra: Chystajú ďalšie zákony proti ľuďom a ich právam?
Sestra predsedu vlády Zuzana Belicová reaguje na to, že poslanci sa do parlamentu bez negatívneho testu nedostanú. V statuse na sociálnej sieti sa pýta, či za tým nie je úmysel prijať ďalšie zákony proti ľudským právam. Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Petra Demková