To, čo si dovoľuje EÚ, je nehorázne (Stephan-Andreas Casdorff)
26 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Stephan-Andreas Casdorff (Der Tagesspiegel)


Výrobcovi vakcíny AstraZeneca a ďalším sa vyčíta, že pokiaľ ide o očkovaciu látku proti koronavírusu, nie sú dostatočne rýchli.


To, ako sa snaží Európska komisia odviesť pozornosť od vlastnej neschopnosti, áno, zlyhania v boji proti koronakríze, hraničí s nehoráznosťou, a to je ešte mierne konštatovanie, píše Stephan-Andreas Casdorff v komentári pre nemecký denník Der Tagesspiegel.


To, čoho sa dočkali firmy za to, že za rekordný čas vyvinuli vakcíny a postarajú sa o ich distribúciu v miliardových dávkach, bolo obvinenie, ktoré si museli vypočuť, a to, že boli príliš pomalé a nepostupovali rýchlo. Nie! Toto obvinenie sa hodí naopak práve na úniu, a to nielen na adresu cyperskej eurokomisárky pre zdravotníctvo Stellu Kyriakidesovú. Ona totiž len vykonávala rozhodnutie tých, čo sú vyššie, upozorňuje Stephan-Andreas Casdorff.


Kyriakidesová nalieha v súvislosti s problémami pri dodávkach a výrobe zo strany britsko-švédskeho výrobcu AstraZeneca, aby sa pridržiaval presného plánu, bol viac spoľahlivý a urýchlil distribúciu dávok očkovacej látky.


Stephan-Andreas Casdorff poukazuje na uhýbací manéver EÚ pred vlastnou nespokojnosťou so svojou očkovacou kampaňou, no sebakritiku od nej nahlas počuť nebudete, lebo to nemá rada. Je však paradoxne spokojná s tým, ako si to pekne predtým naplánovala.


Nakoniec, bola to nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá zaobstaranie a prerozdelenie vakcín prisľúbila predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Išlo tak o záležitosť dvoch šéfiek. No, teraz, keď sa zniesla kritika, už o tom nemôže byť ani reči. Únia nešetrí kritikou, a tá dopadá aj na plecia Nemecka, kde rastie nevôľa naprieč celým politickým spektrom. Organizačné otázky súvisiace s očkovaním sa dali vopred predvídať, rovnako aj dohody o riešeniach s firmami.


Téma očkovania je nadnárodná


Kedy kto koľko dostane? Koľko dávok je k dispozícii? Koľko chladiacich kontajnerov? Ako sa zrealizuje preprava? Požiadavky nie sú nielen národné, preto sa tým mala zaoberať práve Európska únia. Silne to celé pripomína mimochodom Ursulu von der Leyenovú ešte ako ministerku obrany, ktorá mala v kompetencii dohľad nad zbrojným arzenálom – zbraňami, obrnenými vozidlami, ponorkami či vojenský lietadlami a loďami, a je známe, ako to dopadlo. Nie všetko dopadne tak, ako sa na začiatku naplánuje, dodáva v komentári Stephan-Andreas Casdorff.


 


Teraz ide bezpochyby o nadnárodnú úlohu, na ňu sa musí všetko sústrediť a podľa toho treba aj postupovať. Ide o najväčšiu výzvu, s akou je Európska únia konfrontovaná za posledné desaťročia.


To, čo vyvinuli farmaceutické spoločnosti  v rekordne krátkom čase, hraničí so zázrakom. To však, ako sa Európska únia správa voči nim, až také obdivuhodné nie je, konštatuje na záver Stephan-Andreas Casdorff v nemeckom denníku Der Tagesspiegel.